TACOS Z JACKFRUITEM

TACOS Z JACKFRUITEM

Przepis na 6 sztuk

 

CIASTO

  • Wymieszaj dokładnie skrobię kukurydzianą z gumą guar.
  • Wlej wody i dodaj kurkumę oraz sól.
  • Mieszaj mikserem do ubijania białek na dużych obrotach 20 sekund. Ma powstać ciasto jak na naleśniki.
  • Odstaw na chwilę. Rozgrzej teflonową patelnię na średnim ogniu. Jeśli ciasto zgęstnieje dodaj wody.
  • Wylewaj na patelnię placki o średnicy około 13 cm
  • Smaż odwracając placek co dwie minuty kilkakrotnie aż pojawią się małe przypieczenia jak w podpłomykach.
  • Placki zdejmij z patelni i zegnij delikatnie na pół tak na kształt litery „U” (tak jak wyglądają tacos)
  • Wstaw placek pomiędzy dwa kubki aby zapamiętał swój kształt.

 

Nałóż do tacosa sałatę, ogórka i pomidora, dodaj jackfruita, którego dodatkowo polecam doprawić szczyptą kuminu. Podana ilość dodatków jest przykładowa. Możesz dać ich więcej lub mniej.

 

Możesz też wymieszać serek violife z chili i posmarować tacosa cienką warstwą, zanim nałożysz resztę składników. Paimętaj aby dodać serek do swoich obliczeń 😉


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Skrobia kukurydziana 50 176.5 0.1 5.5
Guma guar 1 2.09 0.06 2.85
Jackfruit tex-mex 180 153 2.54 126.9
Pomidor 90 13.5 0.81 20.7
Ogórek 60 7.8 0.42 13.8
Sałata lodowa 30 3.9 0.3 13.5
Suma wartości odżywczych