Tarta z jagodami leśnymi

Tarta z jagodami leśnymi

Zamiennik jajka ubić z wodą na puszystą masę. Mąkę, margarynę, cukier puder i masę jajeczną zagnieść na jednolitą masę. Uformować kulkę i  włożyć do lodówki na ok. 0,5 h. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tortownicę o średnicy 20 cm zakładając również na boki tortownicy, ciasto ponakłuwać widelcem. Wyłożyć równo jagody obsypane wcześniej cukrem pudrem. Całość posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni i piec przez 35 minut.

 

Wartość odżywcza

Ilość fenyloalaniny: 202 mg

Ilość białka: 4,3 g

Ilość energii: 2 888 kcal

Dla ilu osób jest danie: 8 porcji


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 10 36 0.03 0
Margaryna miękka, 60% tłuszczu, z witaminami A i D 145 785.9 0.29 10.15
Mąka niskobiałkowa PKU 250 957.5 1 48.5
Czarne jagody 400 204 3.2 172
Cukier 50 199.5 0 0
Suma wartości odżywczych