Tarta z kapustą kiszoną i pieczarkami

Tarta z kapustą kiszoną i pieczarkami

Rozetrzeć margarynę z mąką, dodać sól oraz wodę i wygnieść delikatnie ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na dwa placki. Jeden z nich włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, na który położyć przygotowany wcześniej farsz z kapusty i pieczarek, przykryć drugim plackiem. Brzegi placków zakleić. Tartę posmarować po wierzchu wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika o temp. 220°C i piec przez 25 minut. Po wyłączeniu piekarnika formę z ciastem pozostawić jeszcze na 10 minut.

Sposób wykonania farszu: Oczyszczone i pokrojone pieczarki dusić dodając olej i drobno pokrojoną cebulę. Wcześniej ugotować pokrojoną kapustę z przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy, kminek). Wszystko razem połączyć, chwilę pogotować i zagęścić mąką PKU. Doprawić do smaku.

Wartość odżywcza:

Całość:

Phe 244 mg,

B: 6,2 g,

E 1988 kcal 100 g,

Phe 30 mg,

B 0,8 g,

E 245 kcal


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Margaryna miękka, 60% tłuszczu, z witaminami A i D 120 650.4 0.24 8.4
Mąka niskobiałkowa PKU 250 957.5 1 48.5
Kapusta kwaszona 200 32 2.2 9.2
Pieczarka uprawna, świeża 100 26 4 107
Cebula 30 9.9 0.42 18.6
Olej rzepakowy 20 180 0 0
Suma wartości odżywczych