Tort Oliwiera z ulicy Szczęśliwej

Tort Oliwiera z ulicy Szczęśliwej

Ciasto biszkoptowe :

  • 50 g zastępnik jaja niskobiałkowy Balviten
  • 160 g koncentrat mąki niskobiałkowej krakowskiej Balviten
  • 250 ml woda
  • 100 g cukier
  • 100 ml olej rzepakowy
  • 4 g proszek do pieczenia

Masa śmietankowo – owocowa :

  • 750 ml śmietany 30%
  • 86 g masa śmietanowa dr. Oetker
  • 50 g malina mrożona
  • 50 g jagoda mrożona

Sposób przygotowania ciasta :

Zastępnik jaja niskobiałkowy rozpuszczamy z wodą i dodając cukier miksujemy całość na gładką, puszystą masę.
Mąkę przesypujemy przez sitko i łączymy z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą wlewamy powoli i delikatnie, małym strumieniem olej pamiętając, żeby cały czas mieszać masę. Przełożyć gotową masę do nasmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki okrągłej ,,tortowej”. Piec w piekarniku 30-40 minut w temp.180 stopni sprawdzając stan wypieku drewnianym patyczkiem.

Sposób przygotowania masy :

Śmietanę ubijamy na sztywno dodając proszkową masę śmietanową.
Upieczony biszkopt kroimy poziomo na 3 części i smarujemy masą, a na wierzchu masy układamy owoce i płat biszkoptu. Masa, owoce, płat biszkoptu i masa. Tort dekorujemy masą śmietankową i posypką cukrową.
Pomysł na wzór dekoracji tortu pozostaje w kwestii gustu rodzica.

Wartości odżywcze:

Ilość fenyloalaniny: 887,6 mg
Ilość białka w całości: 19,7 g
Ilość energii (kcal) w całości: 4465,8
Dla ilu osób jest danie: 21 porcji (1 porcji białka 0,94 g, phe 42,3 mg, energia 212,7 kcal)


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 50 180 0.15 2.5
Mąka niskobiałkowa PKU 160 612.8 0.64 31.04
Cukier 100 399 0 0
Olej rzepakowy 100 900 0 0
Proszek do pieczenia. Produkt bezglutenowy 100 g 4 10.52 0.024 0.524
Maliny, mrożone 50 21.5 0.65 22.5
Czarne jagody, mrożone 50 25.5 0.4 21.5
Suma wartości odżywczych