Tort PKU

Tort PKU

Sprzęty;

  • Waga
  • Miska średnia
  • rózga
  • foremka do tortów 28 cm
  • blender ręczny z trzepaczką lub trzepaczka
  • kielich do ubijania lub słoik 1 l
  • rondelek x 2

TORT  (12 porcji)  

  • Woda gazowana 500 ml
  • aquafaba 100 ml  (w 100 g PHE: 50 mg, B: 1 g, E: 18 kcal)
  • Olej 60 g  (w 100 g PHE: 0 mg, B: 0 g, E: 884 kcal)
  • Cukier drobny 160 g  (w 100 g PHE: 0 mg, B: 0 g, E: 405 kcal)
  • Proszek do pieczenia 10/15 g (w 100 g PHE: 13,1 mg, B: 0,6 g, E: 263 kcal)
  • Mąka ekstra krakowska 400 g  (w 100 g PHE: 31 mg, B: 0,3 g, E: 356 kcal)

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i 100 g cukiru. Wlej odę gazowaną. Wymieszaj dokładnie trzepaczką. Odstaw na kilka minut aby mąka wchłonęła płyn. Dodaj olej, wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Ubij aqafabę zresztą cukru i delikatnie wmieszaj do masy.

Całość wylej do foremki 28 cm posmarowanej olejem. Piecz w 175 stopniach 70-80 minut.

Całość:  (PHE: 176 mg, B: 2,26 g, E: 2647 kcal)

Do przekładania:

  • maliny mrożone  500 g    (w 100 g PHE: 45 mg, B: 1,3 g, E: 29 kcal)
  • cukier 20 g   (w 100 g PHE: 0 mg, B: 0 g, E: 405 kcal)

Ulubione owoce gotuj aż odparują i zgęstnieją ale nie za bardzo . Wymieszaj z cukrem. Posmaruj nimi warstwę jednego z placków tortu. Jeśli chcesz możesz też owoce pogotować i przecedzić przez sitko. Płynem nasącz ciasto a zmiksowanymi owocami posmaruj wierzch placka.

Całość: (PHE: 225 mg, B: 6,5 g, E: 145 kcal)

Galaretka z agarem (na górę):

  • kompot z wiśni  400 ml (wiśnie w 100 g PHE: 19 mg, B: 0,9 g, E: 47 kcal)
  • agar – 30 g (w 100 g PHE: 39 mg, B: 0,3 g, E: 191 kcal)

Bardzo gorący kompot wymieszaj z agarem , gdy przestygnie do około 60 stopni . Wyłóż tortownicę folią spożywczą i wlej galaretkę, niech zastygnie, potem delikatnie przełóż ją na wierzch tortu.

Całość z wiśniami: (PHE: 50 mg, B: 1,9 g, E: 152 kcal)

Do posmarowania boków: 

  • śmietanka 30% – 200 ml (w 100 g PHE: 100 mg, B: 2,2 g, E: 287 kcal)
  • cukier puder – 40 g (w 100 g PHE: 0 mg, B: 0 g, E: 405 kcal)
  • sok z cytryny – 5 ml (w 100 g PHE: 35 mg, B: 0,8 g, E: 36 kcal)

Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, tylko uważaj żeby jej nie przebić, bo zrobi się masło. dodaj sok z cytryny wymieszaj i wstaw do lodówki.

Posmaruj boki tortu.

Całość: (w 100 g PHE: 202 mg, B: 4,44 g, E: 576 kcal)