Tort śmietankowy

Tort śmietankowy

Zamiennik jajka ubić z 250 ml wody gazowanej na wysokich obrotach, dodawać kolejno cukier, olej i mąkę i proszek do pieczenia stale mieszając. Miksować do uzyskania gładkiej masy.
Piec w małej tortownicy w temp.180 st. przez 30-40 min.
Pozostawić do wystygnięcia, następnie przeciąć do uzyskania 3 krążków. Przełożyć dżemem i masą. (Masę zrobić poprzez ubicie śmietanki i na końcu wsypać gotową masę i dobrze wymieszać). Na końcu polukrować i przyozdobić wedle własnego uznania. Ja użyłam gotowych wisienek i pisaka którym namalowałam samochód.

 

Ilość fenyloalaniny: 568 mg
Ilość białka w całości: 12,5 g
Ilość energii (kcal) w całości: 3966 kcal
Dla ilu osób jest danie: 10


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Olej rzepakowy 110 990 0 0
Mąka niskobiałkowa PKU 110 421.3 0.44 21.34
Cukier 110 438.9 0 0
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 25 90 0.075 1.25
Proszek do pieczenia. Produkt bezglutenowy 100 g 5 13.15 0.03 0.655
Dżem jagodowy, niskosłodzony 100 153 0.3 16
Śmietana 30% 500 1435 11 500
Suma wartości odżywczych