Ulubione danie Kopytka

Ulubione danie Kopytka

Ziemniaki osolić, ugotować, podusić na puch, dodać skrobię ziemniaczaną, potem mąkę PKU. Wszystko dobrze zagnieść, uformować w wałek, lekko go spłaszczyć i pokroić w skośne tzw. kopytka. Wrzucać do gotującej się wody lekko osolonej, gdy zaczną wypływać, wyjmować łyżką cedzakową, nie dopuścić do silnego gotowania i piany, bo się rozpadną i będą nieapetyczne. Podzielić na dwie porcje: jedną podać, a drugą zamrozić. Przed podaniem należy wysmażyć 7 g słoniny. Polać na kopytka tłuszczem ze skwarkami. Jak kto lubi dodać koperek lub natkę pietruszki. Smacznego !!!

 

Wartość odżywcza całości (ze słoniną)

Ilość fenyloalaniny: 213,8 mg
Ilość białka: 4,9 g
Ilość energii: 412 kcal

Wartość odżywcza połowy porcji

Ilość fenyloalaniny: 107 mg
Ilość białka: 2,5 g
Ilość energii: 2016 kcal

Dla ilu osób jest danie: 2


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Ziemniaki, średnio 190 150.1 3.61 161.5 190 150.1 3.61 161.5
Żółtko jaja kurzego 5,5 15.85 0.775 34.6 5.5 15.85 0.775 34.6
Skrobia ziemniaczana 10 33.8 0.06 2.9 10 33.8 0.06 2.9
Mąka niskobiałkowa PKU 30 114.9 0.12 5.82 30 114.9 0.12 5.82
Słonina 14 113.54 0.336 10.36 14 113.54 0.336 10.36
Suma wartości odżywczych