Warzywne pierożki samosa

Warzywne pierożki samosa

Przepis na około 12 sztuk

Sposób przygotowania

 

Ciasto – wykorzystaj przepis na ciasto, z któregoś z poniższych przepisów:
– pierogi z kapustą i grzybami
– czerwone pierogi ruskie
– pierożki won ton

 

Farsz:

Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekaj, marchew zetrzyj na tarce i wszystko razem przesmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj przyprawy, pastę curry i koncentrat, wymieszaj, zmniejsz ogień. Dolej trochę wody i duś 10 minut. Dodaj posiekaną kolendrę i szpinak, smaż chwilę i ostudź. Do warzyw dodaj ugotowane i rozgniecione ziemniaki i całość dokładnie wymieszaj.

 

Rozwałkuj ciasto na pierogi i wytnij kwadraty. Łyżkę masy nałóż na środek kwadratu ciasta i złóż w trójkąt zlepiająć brzegi. Ugotuj albo usmaż w głębokim tłuszczu aż się przyrumienią.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
cebula 40 12 0.56 24.8
czosnek 5 7.3 0.32 13.5
imbir świeży 6 4.8 0.11 2.7
marchewka 150 40.5 1.5 52.5
szpinak mrożony 35 5.25 0.81 48.3
kolendra świeża 2 0.44 0.05 2.4
pasta curry 2 2.2 0.05 2.7
koncentrat pomidorowy 5 4.6 0.28 8.3
ziemniaki 100 77 1.9 85
olej 10 88.4 0 0
Suma wartości odżywczych