Zalecenia dla kobiet w ciąży chorych na fenyloketonurię:

  • Urozmaicaj swoją dietę, uwzględniając zwiększone zapotrzebowanie na energię oraz wszystkie składniki odżywcze.
  • Twoją dietę powinna cechować duża wartość odżywcza.
  • Dbaj o prawidłową masę ciała i prawidłowe przyrosty masy ciała w ciąży.
  • Zwiększ spożycie warzyw i owoców w stopniu uzależnionym od dobowej podaży fenyloalaniny.
  • Zwiększ spożycia tłuszczów roślinnych.
  • Unikaj słodyczy.
  • Ogranicz spożycie soli.
  • Ogranicz spożycie kawy i oczywiście zrezygnuj z picia alkoholu.
  • Stosuj preparaty bezfenyloalaninowe jako główne źródła białka oraz podstawowe źródło wielu witamin i składników mineralnych.
  • Aby uzupełnić węglowodany, zwiększ spożycie wysokowęglowodanowych produktów niskobiałkowych.
  • Modyfikuj swoją dietę w zależności od indywidualnej tolerancji fenyloalaniny.

Podaż białka w diecie kobiety w ciąży chorej na fenyloketonurię:

1,1g/kg.c.c./dobę w pierwszym trymestrze

1,2-1,3g/kg.c.c./dobę w drugim trymestrze

1,4-1,5g/kg.c.c./dobę w trzecim trymestrze

Podaż fenyloalaniny w diecie kobiety w ciąży chorej na fenyloketonurię:

200-600mg/dobę w pierwszym trymestrze

300-800mg/dobę w drugim trymestrze

300-1200mg/dobę w trzecim trymestrze

Podaż energii w diecie kobiety w ciąży chorej na fenyloketonurię:

Dodatkowo 150 kcal/dobę w pierwszym trymestrze

Dodatkowo 350 kcal/dobę w drugim i trzecim trymestrze

Podział produktów ze względu na zawartość fenyloalaniny:

Niedozwolone: jaja, ryby, mięso i przetwory, drób i przetwory, produkty zbożowe, rośliny strączkowe, nasiona, orzechy, mleko i przetwory, żelatyna, aspartam

Dozwolone w określonych ilościach: jarzyny, ziemniaki, owoce, ryż, dżemy, konfitury, masło, sorbety, żółtko, pieczywo niskofenyloalaninowe, makarony i wypieki wyprodukowane z mąki o małej zawartości fenyloalaniny, tapioka, sago

Dozwolone w nieograniczonych ilościach: cukier, woda mineralna, oleje roślinne, margaryny bezbiałkowe, herbata, cukierki owocowe, lizaki owocowe, zagęstniki węglowodanowe (karagen, pektyna, agar, guma arabska).

Hiperfenyloalaninemia a ciąża.

Ciąża jest również szczególnym czasem dla kobiet z łagodną hiperfenyloalaninemią, u których poziomy fenyloalaniny we krwi nie przekraczały 10 mg% pomimo, że nie stosowały niskofenyloalaninowej diety. Aby uzyskać prawidłowe wartości fenyloalaniny we krwi w czasie ciąży (najlepiej do 4 mg%) u kobiety z łagodną hiperfenyloalaninemią, czasami potrzebna jest modyfikacja dotychczasowej diety poprzez ograniczenie naturalnego białka i wprowadzenie preparatu bezfenyloalaninowego jako jego uzupełnienie.

Autor: mgr Joanna Żółkowska