ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI, KAPUSTĄ I GRZYBAMI (12 porcji)

Składniki:
Olej 30 ml
Kapusta kiszona 500 g
Cebula (pokrojona w półksiężyce) 80 g
Grzyby suszone 40 g
Przyprawa do piernika 5 g
Ziemniaki 500 g
Masło 20 g
Pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Burak ugotowany 50 g (opcjonalnie)

Wartości w całości:

Białko 18,4 g
Energia 987 kcal
PHE 797 mg

Wartości w 1 porcji:
Białko 1,53 g
Energia 83 kcal
PHE 66,5 mg

 

Sposób przyrządzenia:

Przesmaż cebulę na oleju i dodaj pokrojone grzyby i kapustę. Smaż tak długo, aż całość zacznie się przyrumieniać. Dopraw przyprawą do piernika.

Ziemniaki obierz i pokrój na plasterki. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 2 minuty. Odcedź i wymieszaj z masłem.

Na dnie średniej tortownicy ułóż warstwę plasterków z ziemniaków, posyp pieprzem i gałką. Rozłóż równomiernie połowę kapusty z grzybami. I znowu ułóż warstwę ziemniaków, dociśnij, przypraw pieprzem i gałką.

Rozłóż równomiernie kapustę z grzybami i przykryj warstwą ziemniaków, dociśnij, dopraw pieprzem i gałką.

Piecz godzinę w 180 stopniach.

 

PS: Jeśli chcesz zabłysnąć w święta, na wierzchu ułóż choinką z plasterków z ugotowanych buraków.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Suma wartości odżywczych