Ziemniaki księżnej – pommes duchesse

Ziemniaki księżnej – pommes duchesse

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować. Przecisnąć przez praskę lub ubić. Dodać masło, żółtko oraz sól. Wymieszać na gładką masę, doprawić gałką i pieprzem. Odstawić do lodówki do ostygnięcia. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Ziemniaczane puree włożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z gwiaździstą, szeroką końcówką i wyciskać nieduże rozetki. Jeżeli nie mamy szprycy, bierzemy mocną torebkę foliową, odcinamy róg (możemy wyciąć ząbki) i tak przygotowani wyciskamy rozetki. Ostatecznie możemy formować kopczyki za pomocą 2 łyżeczek, a rowki zrobimy widelcem. Wszystkie rozetki przepędzlować roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temp. 200 stopni. około 15 min., aż „duchesse” się zarumieni.

 

Ilość fenyloalaniny: 995 mg
Ilość białka: 22,2 g
Ilość energii: 970 kcal
Dla ilu osób jest danie: 5-6


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Ziemniaki, średnio 1000 790 19 850 1000 790 19 850
Żółtko jaja kurzego 20 63.4 3.1 138.4 20 63.4 3.1 138.4
Masło ekstra 20 149.6 0.14 6.4 20 149.6 0.14 6.4
Suma wartości odżywczych