Zupa kartoflana

Zupa kartoflana

Cebulę podsmaż na oleju, dodaj paprykę i smaż jeszcze przez kilka minut. Następnie wrzuć ziemniaki i zalej wodą w ilości odpowiedniej do jednej porcji zupy. Duś przez kilka minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Dodaj czosnku, soli i ziół do smaku. Mąkę niskobiałkową lub skrobię ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody i powoli wlewaj do zupy, ciągle mieszając. Duś do momentu lekkiego zgęstnienia. Zupę można też zmiksować lub przetrzeć przez sitko.

Ilość fenyloalaniny: 56 mg
Ilość białka: 1,2 g
Ilość energii: 106 kcal


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Cebula 20 6.6 0.28 12.4
Ziemniaki, średnio 50 39.5 0.95 42.5
Olej rzepakowy 5 45 0 0
Mąka niskobiałkowa PKU 5 19.15 0.02 0.97
Suma wartości odżywczych