Zupa paprykowa

Zupa paprykowa

Przepis na 4 porcje

  1. 1. Cebulę pokrój w piórka, marchew i ziemniaka w plastry, a papryki w paski.
  2. 2. Posiekaj chilli i nać oraz łodyżki pietruszki, a czosnek pokrój w plasterki.
  3. 3. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż na niej lekko posolone cebulę, marchew i papryki. Po chwili dodaj ziemniaki, liść laurowy, chili i posiekane łodygi natki pietruszki.
  4. 4. Zalej wodą ½ ponad poziom warzyw, zagotuj i dodaj paprykę w proszku. Gotuj 20 minut na średnim ogniu. Dodaj czosnek, dopraw i posyp natką pietruszki. 

 

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Cebula 50 16.5 0.7 31
Marchew 100 33 1 35
Papryka 280 89.6 3.64 140
Oliwa 10 89.7 0 0
Ziemniak 100 79 1.9 85
Papryka wędzona w proszku 1 2.89 0.15 7.5
Chilli 2 0.8 0.04 0.2
Pietruszka, liście 6 2.94 0.264 12
Czosnek 2 3.04 0.128 5.4
Suma wartości odżywczych