Warzywa korzeniowe
PIECZONY SELER Z SOSEM KAPAROWYM Seler 150 g Sól Oliwa 5 g Sos: Szalotka 30 g Oliwa 5 g Kapary 10 g Śmietanka wegańska do ubijania 30% tłuszczu 30 g Tymianek 1 g Seler umyj i dokładnie oczyść, …Czytaj więcej
PIECZONY SELER Z SOSEM KAPAROWYM Seler 150 g Sól Oliwa 5 g Sos: Szalotka 30 g Oliwa 5 g Kapary 10 g Śmietanka wegańska do ubijania 30% tłuszczu 30 g Tymianek 1 g Seler umyj i dokładnie oczyść, …Czytaj więcej
Wstęp Fenyloketonuria (PKU) to wrodzona wada metabolizmu o podłożu genetycznym, która towarzyszy dotkniętej nią osobie przez całe życie. Natomiast jeszcze w latach 90. XX wieku terapię żywieniową PKU kończono w wieku nastoletnim, a wcześniej nawet w 6 rż., sądząc, że dieta niskofenyloalaninowa …Czytaj więcej
Dostępne terapie dla pacjentów z PKU Złotym standardem niefarmakologicznego leczenia fenyloketonurii (PKU) w Polsce jest dieta niskofenyloalaninowa, która opiera się na codziennym przyjmowaniu specjalistycznych preparatów PKU (żywność specjalnego przeznaczenia medycznego). Zasady terapii dla pacjentów po 30-stym roku życia są takie same, jak dla …Czytaj więcej
Dynię obierz pokrój na kawałki, obtocz w odrobinie oliwy, dodaj sól i posyp tymiankiem. Piecz godzinę w 180 stopniach. Wystudź dokładnie, przetrzyj przez sito, dodaj skrobie ziemniaczaną, wymieszaj dokładnie i podziel na 4 równe części, a następnie uformuj w kulki. Z każdej z …Czytaj więcej