Warzywa korzeniowe
PIECZONY SELER Z SOSEM KAPAROWYM Seler 150 g Sól Oliwa 5 g Sos: Szalotka 30 g Oliwa 5 g Kapary 10 g Śmietanka wegańska do ubijania 30% tłuszczu 30 g Tymianek 1 g Seler umyj i dokładnie oczyść, …Czytaj więcej
PIECZONY SELER Z SOSEM KAPAROWYM Seler 150 g Sól Oliwa 5 g Sos: Szalotka 30 g Oliwa 5 g Kapary 10 g Śmietanka wegańska do ubijania 30% tłuszczu 30 g Tymianek 1 g Seler umyj i dokładnie oczyść, …Czytaj więcej
Wstęp Fenyloketonuria (PKU) to wrodzona wada metabolizmu o podłożu genetycznym, która towarzyszy dotkniętej nią osobie przez całe życie. Natomiast jeszcze w latach 90. XX wieku terapię żywieniową PKU kończono w wieku nastoletnim, a wcześniej nawet w 6 rż., sądząc, że dieta niskofenyloalaninowa …Czytaj więcej
Dostępne terapie dla pacjentów z PKU Złotym standardem niefarmakologicznego leczenia fenyloketonurii (PKU) w Polsce jest dieta niskofenyloalaninowa, która opiera się na codziennym przyjmowaniu specjalistycznych preparatów PKU (żywność specjalnego przeznaczenia medycznego). Zasady terapii dla pacjentów po 30-stym roku życia są takie same, jak dla …Czytaj więcej
Dynię obierz pokrój na kawałki, obtocz w odrobinie oliwy, dodaj sól i posyp tymiankiem. Piecz godzinę w 180 stopniach. Wystudź dokładnie, przetrzyj przez sito, dodaj skrobie ziemniaczaną, wymieszaj dokładnie i podziel na 4 równe części, a następnie uformuj w kulki. Z każdej z …Czytaj więcej
W imieniu Polskiego Stowarzyszenia Pomocy Chorym na Fenyloketonurię i Choroby Rzadkie „Ars Vivendi” uprzejmie zapraszamy na Ogólnopolską Konferencję PKU i RD pod nazwą: „Akademia Metaboliczna”, która odbędzie się w dn. 18-19 października 2025 w Hotelu GROMAN w Sękocinie Starym, Al. Krakowska 76. Udział w …Czytaj więcej
ZALEWA 200 ml (na 1 słoik 540 ml) Ocet jabłkowy 150 ml Woda 100 ml Cukier 30 g Chili ½ szt. (opcjonalnie) Gotuj wszystkie składniki w rondelku na małym ogniu ok 10 minut. OGÓRKI MARYNOWANE 1 słoik Ogórki gruntowe 300 …Czytaj więcej
Aktywność fizyczna to nie tylko sposób na poprawę kondycji – to obok prawidłowego odżywiania i snu ważny filar zdrowia psychicznego i fizycznego. Dla osób z fenyloketonurią, które trenują regularnie, kluczowe staje się odpowiednie przyjmowanie preparatu PKU – źródła białka bez fenyloalaniny. Poniższy artykuł …Czytaj więcej
Wielu pacjentów z PKU regularnie trenuje – niektórzy amatorsko, inni z ambicjami sportowymi. Częstymi pytaniami pojawiającym się w miarę wzrostu intensywności ćwiczeń są te dotyczące możliwości wspomagania się popularnymi wśród sportowców środkami takimi jak BCAA, kreatyna, kofeina czy beta-alanina. BCAA (z języka …Czytaj więcej
Przepis na 1 porcję: Ogórka i rzodkiewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach posól, popieprz, dodaj pokrojony koperek i wymieszaj. Odstaw na kwadrans do lodówki niech się przegryzą. (Jeśli chcesz pokrój po kilka plasterków ogórka i rzodkiewki, będą ładnie wyglądały na talerzu). Teraz …Czytaj więcej
Jeśli jesteś nastolatkiem, zmagasz się prawdopodobnie z dużą presją ze strony wszystkich wokół. Jednocześnie być może masz poczucie, że nikt nie rozumie obciążenia, jakie ograniczenia żywieniowe związane z fenyloketonurią nakładają na Twoje życie. Pewnie miewasz momenty, w których chciałbyś całkowicie odpuścić trzymanie się …Czytaj więcej
Nikogo raczej nie trzeba przekonywać, że mocne i zdrowe kości są niezwykle ważne dla zdrowia oraz aktywnego życia. Jako osoby chorujące na PKU z racji restrykcji dietetycznych musimy zwracać większą uwagę na dostarczenie składników pokarmowych niezbędnych, by zachować je w dobrym stanie. Zdrowe …Czytaj więcej
“Jeżeli wierzysz, że możesz się zmienić – jeżeli uczynisz z tego nawyk – zmiana stanie się realna” Charles Duhigg Istota nawyków Wraz z wiekiem wzrasta świadomość tego, że od naszych nawyków i postaw zależy jakość życia. Większość z nas zapytana o to, …Czytaj więcej
Przepis na 6 ciastek 1. W misce wymieszaj mąkę niskobiałkową, cukier puder i proszek do pieczenia. 2. Wgnieć masło w suche składniki i porozcieraj w rękach. Ma powstać ciasto o konsystencji mokrego piasku. 3. Ubij na sztywno aquafabę z solą ok 2 …Czytaj więcej
28 czerwca to ważna data dla wszystkich fenylaków z całego świata. To właśnie ten dzień został ustanowiony oficjalnym świętem fenyloketonurii. Data nie jest przypadkowa, ponieważ 28 czerwca urodzili się dwaj badacze, którzy znacząco przyczynili się do rozwoju wiedzy na temat PKU – Robert …Czytaj więcej
Już jest! Nowe, cieplutkie wydanie Magazynu Nutricia Metabolics czeka na Was 🙂 POBIERZ MAGAZYN A co w środku? jedna kuchnia, dwie diety – organizacja diety PKU w związkach historie o powrotach – czyli jak wrócić do diety PKU przepis na tradycyjny …Czytaj więcej
Ugryźć temat Kluczowym elementem dla zdrowia w PKU jest dieta niskobiałkowa. Na szczęście na przestrzeni lat pojawiło się wiele produktów, które pozwalają na skomponowanie różnorodnych posiłków i jednocześnie są dobre i bezpieczne dla osób z fenyloketonurią. Jedzenie to coś więcej niż dostarczanie organizmowi …Czytaj więcej
Rozumiemy, że zrobienie pierwszego kroku do powrotu do diety PKU nie jest łatwe, ale pamiętaj, że zawsze warto zrobić ten pierwszy krok i zawsze jest na to dobry moment, bo ta decyzja przyniesie pozytywny efekt m.in. w postaci poprawy koncentracji czy ogólnego funkcjonowania …Czytaj więcej
Ugryźć temat Kluczowym elementem dla zdrowia w PKU jest dieta niskobiałkowa. Na szczęście na przestrzeni lat pojawiło się wiele produktów, które pozwalają na skomponowanie różnorodnych posiłków i jednocześnie są dobre i bezpieczne dla osób z fenyloketonurią. Jedzenie to coś więcej niż dostarczanie organizmowi …Czytaj więcej
Sezon na pomidory w pełni więc trzeba korzystać! Zupy, sosy, sałatki… Pomysłów jest wiele, ale czy próbowaliście pieczonych pomidorów? Wypróbujcie 2 dania, które przygotował dla Was Jerzy 🙂 🍅 Pomidorki koktajlowe zapiekane z warzywami i vegańską fetą 🍅Faszerowane, pieczone pomidory Smacznego …Czytaj więcej
Przepis na 4 porcje 1. Wydrąż pomidory. Zachowaj odcięty wierzch i pokrój go drobno. 2. Pokrój drobno cukinię, czosnek i oliwki. Wymieszaj z pokruszoną wegańską fetą, ziołami i dopraw. 3. Nafaszeruj pomidory i piecz 20 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Przepis na 3 porcje 1. Przekrój pomidorki na pół, cukinię pokrój na półksiężyce a cebulę w piórka, posiekaj oliwki. 2. Warzywa obtocz w oliwie, rozłóż na papierze do pieczenia, posyp ziołami i dopraw solą i pieprzem. 3. Piecz pół godziny w 180 stopniach. 4. …Czytaj więcej
Podróże z dziećmi to często wielkie zamieszanie. Co spakować, o czym nie zapomnieć, bez czego nie uda się obyć? A jeśli wyjeżdżamy z dzieckiem chorującym na fenyloketonurię? Co musimy wziąć pod uwagę i jak upewnić się, że jesteśmy przygotowani do stosowania diety niskobiałkowej …Czytaj więcej
Na dworze robi się coraz cieplej, a to oznacza, że czas na piknik! To wspaniały pomysł na spotkanie z przyjaciółmi, randkę, wspólny czas z rodziną albo spokojny czas z przyjemną książką 🙂 Szykujcie kosze, torby piknikowe, kocyki i gry do wspólnej zabawy. O …Czytaj więcej
1. Dynię pokrój w podłużne kawałki, posmaruj oliwą i smaż po 6 minut z każdej strony na patelni grillowej. 2. Posmaruj kromki chleba serkiem, ułóż dynię, szczypiorek i listki kolendry. 3. Dopraw solą i pieprzem. Złóż kanapkę. Smacznego 🙂
Przepis na 1 porcję 1. Warzywa pokrój w słupki. 2. Warzywa poza ogórkiem, posmaruj oliwą i grilluj kilka minut. Podawaj z dipami: -> paprykowo-pomidorowy -> bakłażanowo-cukiniowy -> marchewkowy Smacznego!
Przepis na 5 porcji 1. Marchewkę obierz, pokrój na kawałki polej oliwą i piecz w 180 stopniach 45 minut. 2. Upieczoną marchewkę zmiażdż widelcem, dopraw kardamonem i solą. 3. Do rondelka wlej wodę, dodaj marchew i smaż 10 minut. 4. Dodaj posiekaną …Czytaj więcej
Przepis na 1 porcję 1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudź. 2. Dynię pokrój na kawałki i zgrilluj. Oliwki przekrój na pół i jeśli chcesz możesz zgrillować je razem z dynią. 3. Sałatę pokrój albo porwij, melona pokrój na …Czytaj więcej
1. Cukinię pokrój w plasterki, posmaruj oliwą i grilluj z każdej strony po 4 minuty. 2. Posiekaj miętę i wymieszaj z seerkiem. Dopraw solą i pieprzem. 3. Kromki chleba posmaruj serkiem, ułóż ugrillowaną cukinie i sałatę. Złóż kanapkę. Smacznego!
Przepis na 5 porcji 1. Bakłażana i cukinię posmaruj oliwą i piecz 40 minuty w 180 stopniach. 2. Z bakłażana zdejmij skórę a miąższ zmiażdż widelcem. 3. Cukinię też zmiażdż widelcem, zetrzyj czosnek i wymieszaj razem z bakłażanem. 4. Do rondelka wlej …Czytaj więcej
Przepis na 6 porcji 1. Paprykę piecz w 180 stopniach, 30 minut. 2. Z upieczonej papryki wyjmij pestki i obierz paprykę ze skóry. 3. Pomidory gotuj w rondelku razem z chili, aż ich ilość zredukuje się o połowę. 4. Do pomidorów dodaj …Czytaj więcej