Jeśli potrzebujesz pomysłów i inspiracji, które ułatwią ci przestrzeganie diety, zwróć się do specjalistów pracujących w poradni metabolicznej, oni zawsze chętnie Ci pomogą, odpowiedzą na Twoje wątpliwości. Pamiętaj także, że masz wsparcie ze strony swoich rodziców oraz zaufanych przyjaciół, którzy pomogą Ci trzymać się wyznaczonych celów i zachować odpowiednie stężenie fenyloalaniny.

Dlaczego muszę przestrzegać diety?

Wiedza na temat tego, dlaczego tak ważne jest utrzymanie odpowiedniego stężenia fenyloalaniny w Twoim organizmie, pozwoli Ci łatwiej zaakceptować dietę. Osoby, które nie przestrzegały diety, mówią, że po powrocie na dietę niskofenyloalaninową*:

• czują się lepiej,

• wyglądają lepiej,

• nie skarżą się na tak częste zmiany nastroju,

• łatwiej jest im dogadać się z innymi,

• mają więcej energii,

• mogą się skoncentrować,

• mogą jasno myśleć podczas studiowania lub pracy,

• łatwiej im ukończyć zadania lub projekty w pracy,

• mogą myśleć bardziej strategicznie, np. w sportach zespołowych.

*Źródło: National PKU Alliance, „My PKU Binder”, rozdz. 8 „Wiek od lat 18 do dorosłości”, s. 68.

Porady dotyczące smaku potraw

Spożywanie tych samych potraw każdego dnia może spowodować, że w Twój jadłospis wkradnie się nuda. Dlatego tak ważna w Twoim menu jest różnorodność. Próbuj nowych smaków i przepisów. Mimo, że ze względu na fenyleketonurię, wielu produktów nie możesz włączyć do swojej diety, nie rezygnuj ze smaku potraw.

Jak wzbogacić smak potraw?*

* W twojej kuchni nie powinno zabraknąć przypraw i aromatycznych ziół.

* Bądź kreatywny i otwarty na nowe smaki i rozwiązania. O pomysły na nowe smaki i potrawy zapytaj dietetyka. Zajrzyj też do sekcji PRZEPISY na naszej stronie, wiele ciekawych propozycji kulinarnych odnajdziesz też na naszym blogu!

Mam ochotę na coś…

Pikantnego

Dodaj pikantne przyprawy, rozdrobniony pieprz lub sos tabasco do warzyw, aby uzyskać wyrazisty, ostry smak.

Słodkiego

Skosztuj czegoś z szerokiego wachlarza owoców.

Kremowego

Co powiesz na pyszne niskobiałkowe czekoladki?

Puszystego

Zmień konsystencję pieczonej potrawy niskobiałkowej za pomocą sosu jabłkowego zamiast oleju.

Chrupkiego

Zrób grzanki z chleba niskobiałkowego i dodaj do sałatki.

*Adaptacja ze źródła: National PKU Alliance, „My PKU Binder”, rozdz. 8 „Wiek od 18 lat do dorosłości”, s. 71.

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.