Przepis na ten deser znam już od jakiegoś czasu. Moja siostra robi go często do pracy jako drugie śniadanie. Ja nie mogłam się przekonać, aby go zrobić. Osobiście bardzo lubię awokado, ale zwykle jadam je jako pastę, do kanapek, czy jako składnik do sałatek, więc jakoś nie wyobrażałam sobie musu z niego i to jeszcze w połączeniu na słodko! Oczywiście teraz żałuję, że tak późno zdecydowałam się go zrobić bo sezon na maliny powoli dobiega końca..

Jest to świetna alternatywa dla typowych, zwykle bardzo słodkich deserów. I do tego o wiele zdrowsza!

Składniki na dwie porcje:

Awokado (120 gram)
Banan (200 gram)
Karob (20 gram)
Maliny (60 gram)
Borówka amerykańska (50 gram)

Wartość odżywcza: Energia 473 kcal; Białko 6,1 g; Phe ok. 290 mg

1111111

Wybieramy dość miękkie awokado, aby bez problemu można je było rozgnieść. Wydrążamy środek, rozgniatamy go widelcem bądź robimy to za pomocą blendera. Ja wybrałam tę drugą opcje. Nie chciałam żeby mus miał jakiekolwiek grudki. Następnie gdy awokado jest już jednolitą masą dodajemy 2łyżki karobu( mączki świętojańskiej) oraz jednego banana. Wszystko ze sobą miksujemy. Następnie naszą masę przenosimy do pucharków czy miseczek, odstawiając je do lodówki tak, aby się schłodziły. Po godzinie są już idealne do jedzenia. Na wierzch dodajemy sporą ilość malin oraz borówek i pyszny deser jest gotowy.

Sam mus zawiera dość sporą ilość białka i fenyloalaniny. Więc jeśli nie możecie sobie pozwolić na porcję z dokładnie taką ilością składników, spokojnie można użyć połowę banana lub awokado. Możecie za to dać więcej owoców na wierzch, które są  dużo uboższe w fenyloalaninę. Na pewno  wyjdzie równie smaczne :). Mus najlepiej smakuje schłodzony. Jest świetną opcją na drugie śniadanie bądź deser. W smaku bardzo delikatny, z posmakiem kakao. Oczywiście opcji na dodanie owoców jest mnóstwo, jakie tylko lubicie.

I kolejne nietypowe połączenie składników było strzałem w dziesiątkę! Mam nadzieję, że spróbujecie tego deseru dla Was lub dla Waszych pociech. Jest to super alternatywa na wykorzystanie awokado w innej postaci niż typowe guacamole, no i spora bomba witaminowa. Dajcie znać czy smakowało !

 

Pozdrawiam


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Awokado 120 202.8 2.4 103.2 120 202.8 2.4 103.2
Banan 200 194 2 90 200 194 2 90
Maliny 60 25.8 0.78 27 60 25.8 0.78 27
Karob 20 44.4 0.924 30.2 20 44.4 0.924 30.2
Borówki 50 28.5 0.37 13 50 28.5 0.37 13
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.