Za oknem piękna, kolorowa a przede wszystkim słoneczna Jesień. Mimo to zdarzają się dni, kiedy wracamy do domu zmarznięci i chcielibyśmy zjeść coś, co nas rozgrzeje i doda nam sił do dalszej pracy lub odpoczynku. Z uwagi na to, że nieodłącznym elementem jesiennej kuchni jest dynia przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na kremową zupę z dyni z dodatkiem imbiru. Przygotowanie tego dania nie zajmuje dużo czasu, a jest to świetny obiad dla całej rodziny
Składniki (przepis na 7 porcji):
2 jabłka (260g)
2 cebule (120g)
3-4 ząbki czosnku (30g)
Dynia (1100 g)
Kostka bulionu warzywnego (10g)
Przyprawy: curry, curcuma, imbir (świeży bądź starty), papryka słodka, sól, pieprz.
1 porcja zawiera(bez przypraw) : ok. 100mg phe, 73kcal oraz 2,7g białka. (wartości przeliczane dla 260 gram kremu )
Kroimy dynie na kawałki, aby łatwiej się gotowała, obieramy i kroimy jabłka oraz cebulę. Następnie wszystkie składniki gotujemy w garnku aż trochę zmiękną. Podlewamy około litrem wody, dodając bulion warzywny i czekamy aż całość się „poddusi”. Po jakiś 15-20 minutach, gdy warzywa nieco zmiękną dodajemy czosnek,przyprawy.Aby zmiksować zupę musi ona wystygnąć, także to trwa najdłużej w tym wszystkim. Jeśli nasza zupa się przestudzi, miksujemy ją na gładką masę i gotowe! Prawda, że proste?
Grzanki: kroimy jedną kromkę chleba PKU na kawałki, wkładamy do rozgrzanego piekarnika dosłownie na kilka minut do zarumienienia sucharków. Jest to dobra opcja, jeśli chcemy od razu wrzucić nasze grzanki do zupy i je zjeść. Jeśli robimy grzanki i zjemy nieco później, lepszą opcją jest wrzucenie na rozgrzany olej kostek chleba. Wychodzą fajnie chrupiące i miękkie!
Mam nadzieję, że skusicie się na zrobienie zupy dyniowej póki sezon jesienny trwa i dynia jest wszechobecna Dajcie znać jak Wam wyszło!
Do następnego wpisu!