Żurawina jest kolejnym dodatkiem, który świetnie podkręca smak jesiennych potraw. Nadaje potrawom kwaskowaty posmak, ale suszona żurawina jest najczęściej słodzona, więc jej smak fajnie balansuje na pograniczu słodkości. Mimo, że ten przepis poznałam latem, kiedy to byłam na ognisku i specjalnie dla mnie został przygotowany stół z przysmakami wegetariańskimi to przepis ten jak najbardziej pasuje do każdej pory roku. Może zastąpić tak naprawdę każdy posiłek. Na śniadanie czy kolacje świetnie smakuje z dodatkiem kromki chleba z masłem. Na obiad jako dodatek do ziemniaków też jest świetna (lub można zrobić z niej łazanki mieszając kapustę z makaronem). No i można zapakować ją do pojemnika wychodząc z domu. Mam nadzieję, że dłużej Was przekonywać nie muszę

Składniki:

Cebula (120 gram)
Kapusta pekińska (500 gram)
Pieczarki (200 gram)
Żurawina suszona (40 gram)
Masło (30 gram)

Wartości odżywcze (8 porcji):13.3 g białka, 484.5 kcal, 505 mg fenyloalaniny
111111

 

Na początku kroimy cebulkę i wrzucamy ją do garnka z rozgrzanym masełkiem. Garnek powinien być dość wysoki żeby wszystkie składniki (zwłaszcza kapusta) zmieściły się bez problemu. Podduszamy cebule, aby się zeszkliła mieszając co jakiś czas. W tym czasie możemy obrać i pokroić pieczarki. Najlepiej na piórka ale to nie ma większego znaczenia. Dodajemy je do cebulki, podduszamy. Kapustę pekińską przekrajamy na połowę i potem jeszcze na połowę co ułatwi nam jej szatkowanie. Kroimy ją w piórka lub właśnie szatkujemy. Dodajemy ją do garnka i pozwalamy poddusić się jakiś czas pod przykryciem. Kapusta potrzebuje jakiś 15 minut,aby zmiękła. Na końcu wsypujemy żurawinę oraz doprawiamy do smaku (pieprz, sól). Nie przesadzajmy z ilością żurawiny, jeśli damy jej za dużo kapustka będzie zbyt słodka. Pozostawmy całość jeszcze kilka minut na ogniu, aby potrawa nabrała aromatu i przegryzła się z przyprawami.

Nawet zwykłe ognisko ze znajomymi może stać się okazją do poznania nowych smaków i do powiększenia swojej bazy przepisów. Dla mnie stało się także inspiracją do przyrządzenia podobnej kapusty w domu. Wszystkim bardzo smakowała i na pewno zagości na stałe w mojej kuchni.
Zachęcam do podzielenia się Waszymi sposobami na szybkie, jesienne potrawy.

Pozdrawiam!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Cebula 120 39.6 1.68 74.4 120 39.6 1.68 74.4
Kapusta pekińska 500 80 6 205 500 80 6 205
Pieczarka uprawna, świeża 200 52 8 214 200 52 8 214
Masło ekstra 30 224.4 0.21 9.6 30 224.4 0.21 9.6
Żurawina 40 18.4 0.156 14.4 41 18.4 0.156 14.4
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.