Jakiś czas temu dostałam tartaletki. Dość długo zbierałam się żeby je wykorzystać. Wreszcie mam mnóstwo czasu na wariację w kuchni i z wielką przyjemnością wypróbowałam nowego przepisu. Takie foremki to bardzo przydatne akcesorium kuchenne. Można je wykorzystać do przyrządzenia obiadu czy przekąski na słono z warzywami, jak i do stworzenia deseru na słodko. Jako, że na blogu jest już kilka słodkich propozycji zdecydowałam się zrobić tartaletki warzywne. Oczywiście na słodko robimy tak samo (dodając do ciasta około 40 gram cukru) a warzywa zamieniamy na owoce dodając budyń czy galaretkę. Takie też mam w planie wypróbować  Przyrządzenie ich jest naprawdę szybkie, robiąc kilka rzeczy jednocześnie nawet nie zauważymy, że tartaletki są już gotowe!

Składniki:

Na ciasto:
Mąka (125 gram)
Zamiennik jajka (20 gram)
Masło (50 gram)
Szczypta soli

Farsz:
Bakłażan (100 gram)
Cukinia (130 gram)
Cebula (użyłam czerwonej) (40 gram)
Pieczarki (60 gram)
Pomidory (40 gram)
Ser niskobiałkowy do posypania (30 gram)

Wartość odżywcza ciasta: 1g białka, 960 kcal, 26,1 mg phe.
Wartość odżywcza całości (4 tartaletek): 6,7g białka, 1112,1 kcal, 273,4 mg phe.
111111111

Mąkę, masło, szczyptę soli oraz zamiennik jajka ugniatamy do momentu połączenia wszystkich składników w jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i pozostawiamy w lodówce na 30-60 minut. Masa powinna nieco stężeć, stać się twardsza i nieco krucha. W tym czasie kroimy wszystkie składniki na farsz w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło/ Następnie podsmażamy cebulę, dodając pieczarki, cukinię oraz bakłażana. Całość podduszamy, mieszając co jakiś czas, aż do zmięknięcia warzyw. Na końcu dodajemy 3 łyżki pomidorów. Mogą być świeże jak i z puszki. Ja dodałam pomidory z puszki, starając się nie dodawać zbyt dużo soku, ale bardziej sam miąższ. Całość podsmażamy jeszcze chwilę, doprawiając solą, pieprzem, papryką słodką, pieprzem cayenne oraz bazylią. Lub oczywiście według uznania :). Farsz odstawiamy do przestygnięcia, zabieramy się za ciasto. Foremki w środku wysmarowujemy masłem. Następnie rozgniatamy dość cieńko ciasto w foremkach tak, aby pasowały do formy i nakłuwamy widelcem ciasto żeby podczas pieczenia nie wyrosło za bardzo. Foremki wyłożone ciastem wsadzamy na 10minut do piekarnika nagrzanego do temperatury około 200°C. Po tym czasie wypełniamy tartaletki do pełna warzywami. Wierzch możemy posypać serem niskobiałkowym. Wstawiamy całość do piekarnika na następne 10 minut na 200°C. I gotowe!

Po przestygnięciu bez problemu odchodzą od formy, nie psując swojego kształtu. Tartaletki można jeść na ciepło jak i na zimno. Można je zawsze podgrzać także na następny dzień. Wstawiając dosłownie na kilka minut do piekarnika. Fajnie smakują posmarowane ketchupem. Ciasto wyszło delikatnie kruche i lekko maślane w smaku.

Zawsze możecie zrobić ciasto z podwójnej porcji i zrobić część tartaletek na słodko a część na słono. Czy Wy robiliście kiedyś dla siebie lub swoich pociech takie tartaletki? Jakie składniki na farsz wykorzystaliście?

Pozdrawiam!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Mąka niskobiałkowa PKU 125 478.75 0.5 24.25
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 20 72 0.06 1
Masło ekstra 50 374 0.35 16
Sól biała 5 0 0 0
Bakłażan 100 26 1.1 49
Cukinia 130 22.1 1.56 71.5
Cebula 40 13.2 0.56 24.8
Pieczarka uprawna, świeża 60 15.6 2.4 64.2
Pomidor 40 7.6 0.36 9.2
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.