Nie wiadomo kiedy to zleciało i już zbliżają się kolejne święta! Wiosna powoli pokazuję się za oknami, więc czas na nieco Wielkanocnych przepisów. Z jakim jedzeniem kojarzy się Wielkanoc? Jajko, żurek, sałatka jarzynowa, ale też mazurek, czy babka drożdżowa. Dzisiaj będzie parę słów o babce (co prawda nie drożdżowej). Lekka, świeża, sycąca, a przede wszystkim bardzo smaczna. Nadaje się nie tylko na święta, ale i codziennie do kawy!

Składniki

350g mąki niskobiałkowej

100g cukru pudru – lub drobnego cukru do wypieków

150g jogurtu naturalnego

70g oleju (pół szklanki)

20g zamiennika jajka PKU do rozrobienia w letniej wodzie

1.5 łyżeczki proszku do pieczenia (ok. 7g)

Skórka starta z dwóch cytryn

Sok z dwóch cytryn

Łyżeczka cukru waniliowego lub kropelka-dwie aromatu (opcjonalnie)

Odrobina masła do wysmarowania formy (ok. 3g)

 

Wartosci odżywcze ( bez skórki, soku i składników opcjonalnych):

Kalorie: 2581.2kcal        Białko: 8.7g     Fenyloalanina: 349mg

 

Przygotowanie:

Wpierw rozrabiamy zamiennik jajka w letniej wodzie. Do jajka dodajemy cukier, olej, jogurt, sok z cytryny i skórkę cytryny. W tym momencie możemy również dodać aromaty. Ubijamy wszystko na gładką masę dodając powoli przesianą wcześniej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę na ciasto wysmarować odrobiną tłuszczu, najlepiej masłem. Forma może być zarówno okrągła, jak i prosta (zwykła keksówka). Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 minut.

1

2

3

4

4

5

6

7

Podanie:

Babkę podaje się na zimno. Przeważnie jako deser. Idealnie pasuje do kawy, czy herbaty. Po upieczeniu można polać ją lukrem, lub innym dobrze zastygającym sosem. Takie babki doskonale smakują również ze świeżymi owocami lub musami. Mi chodzi po głowie taka z musem malinowym, ale to poczekam jeszcze do wakacji Oczywiście zawsze można użyć mrożonych owoców.

 

Myślę, że taka babka cytrynowa to idealne danie na świąteczny stół każdego Fenylaka. Co więcej, jestem przekonana, że innym domownikom również przypadnie do gustu. A jeżeli zapraszacie kogoś na kawę lub herbatę, uważam, że nie ma lepszego ciasta do podania! Zje je zarówno fenylak, jak i osoba bez diety

Dajcie znać koniecznie, jak Wam się podoba! A jakie Wy przygotowujecie ciasta na Wielkanoc?

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Mąka niskobiałkowa PKU 350 1340.5 1.4 67.9
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu 150 90 6.3 294
Olej rzepakowy 20 180 0 0
Proszek do pieczenia. Produkt bezglutenowy 100 g 7 18.41 0.042 0.917
Masło ekstra 3 22.44 0.021 0.96
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.