Wszyscy zapewnie jedliśmy już nie raz cukinię smażoną na patelni, grillowaną, czy jako składnik szaszłyków. Ja osobiście bardzo ją lubię i uważam, że jest to niesamowicie wdzięczne warzywo, wiele da się z niej stworzyć. Nie wiem jak Was, ale mnie nachodzą czasami takie pomysły, szczególnie w przerwach od nauki, że a to sobie może wejdę do kuchni i spróbuję zrobić coś z niczego. Gdy lodówka jest pusta, to chyba wtedy jesteśmy najbardziej kreatywni, prawda? Dzisiejszy przepis jest właśnie wynikiem takiego przeszukiwania lodówki, oraz chęci na szybkie i lekkie jedzenie. Jest so swego rodzaju sałatka, idealna na upalne dni, których niestety jeszcze nie mamy oraz świetny pomysł na dietetyczny i niskokaloryczny posiłek dla tych, co bardziej kontrolują swoje kalorie. Trzeba tylko nieco uważać, bo kapary, które są składnikiem tego dania, nie każdemu mogą podpasować. Mają bardzo specyficzny smak, nieco kwaskowaty, co moim zdaniem nadaje charakteru tej sałatce. Jednakże nie jest to smak dla wszystkich, ale zawsze można go czymś zastąpić.J

 

Składniki:

  • Jeden duży malinowy pomidor (ok. 200 g)
  • Kapary (ok.15 g)
  • Jedna cukinia średniej wielkości (ok. 200 g)
  • Kilka listków świeżej mięty (ok. 1 g)
  • Oliwa z oliwek (ok. 10 ml)
  • Sól
  • Pieprz

 

Wartości odżywcze:

Kalorie: 155,2 kcal         Białko: 4.6 g           Fenyloalanina: 170 mg

 

Przygotowanie:

 

Kroimy cukinię na grube plastry, po czym podsmażamy je na patelni. Ważne, żeby nie dawać dużo oliwy, żeby cukinia nam nie rozmiękła. Cukinia powinna być lekko twardawa, chrupiąca. Im mniej oliwy damy tym lepiej. Następnie pozwalamy jej nieco ostygnąć i kroimy w grubą kostkę. Ja lubię sparzyć sobie pomidora i zdjąć skórkę, ale można i bez tego. Pomidora również kroimy w kostkę. Kapary należy drobno posiekać, tak jak i miętę. Wrzucamy składniki razem do miski i mieszamy. Nie trzeba do cukinii dawać żadnych ziół, kapary i mięta nadadzą temu wystarczająco intensywny smak. Polewamy oliwą z oliwek, dodajemy pieprzu i soli, mieszamy i voila!

12222Podanie:

Moim zdaniem ta sałatka najlepiej smakuje, gdy cukinia jest jeszcze ciepła. Aczkolwiek na zimno też powinna być dobra. Kapary można dawać w dowolnej ilości tak, jak i miętę, w zależności od tego, jak orzeźwiające danie pragniemy mieć. Zawsze można też tę sałatkę skropić odrobiną soku z cytryny bądź limonki. Dla tych, którzy nie są fanami kaparów myślę, że spokojnie można je zastąpić zielonymi oliwkami.

 

Osobiście bardzo lubię tę sałatkę, bo zawsze mogę poeksperymentować i pododawać jakichś kolejnych dodatków. Ten przepis stanowi dobrą bazę dla innych, coraz to bardziej wymyślnych dań. Można pokusić się o dodanie pieczonego buraka, bądź innych warzyw i stworzyć z tego niemałe danie obiadowe. Tym bardziej, że cukinia, jak już wspomniałam jest bardzo wdzięczna, i pasuje moim zdaniem do wielu innych warzyw i sosów J

 

A Wy, jaki mielibyście pomysł na dodatki do takiej sałatki? Co Wam wychodzi najlepiej podczas takiego spontanicznego, ale kreatywnego buszowania w lodówce? Może macie jakieś inne ciekawe pomysły na wykorzystanie cukinii? Koniecznie dajcie znać.

 

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Pomidor 200 38 1.8 46
Cukinia 200 34 2.4 110
Oliwa z oliwek 10 89.7 0 0
Kapary 15 6.6 0.36 0
Mięta 1 0.44 0.033 1.68
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.