Wiele osób przed wakacjami chciałoby zrzucić parę kilo, żeby wbić się w ulubiony kostium kąpielowy, bądź szorty i robić świetne wrażenie na plaży. W przypadku Fenyloketonurii wiadomo, że odchudzanie jest nieco utrudnione i trzeba jeść regularnie. Dlatego postanowiłam wrzucić przepis raczej niskokaloryczny z dodatkiem chili i imbiru, które jak powszechnie wiadomo, przyspieszają pracę metabolizmu, a co za tym idzie, wspomagają samo odchudzanie. Pomimo tego, że zupa, jaka mi z tego wyszła, była bardzo ostra, mogą też wykorzystać ten przepis osoby, które nie przepadają tak bardzo za pikanterią. Wystarczy dodać mniej tych składników, aczkolwiek polecałabym zostawienie chociaż niewielkiej ilość, gdyż to wówczas fajnie podkręca smak. A tak poza tym, to zawsze można wykorzystać ten przepis w naszej kuchni codziennej, nie jest on wyłącznie przeznaczony do celów dietetycznych. Moim zdaniem smakuje świetnie i wykorzystuje nasze przepyszne polskie pomidory

Składniki

  • 1kg świeżych pomidorów (oczywiście zależy od ilości i gęstości zupy, jaką chcemy ugotować)
  • 500g marchewki
  • 20g imbiru
  • 5g papryczki chili (można dodać zawsze więcej/mniej)
  • 5g natki pietruszki
  • 5g koperku
  • woda
  • sól, pieprz, przyprawy

 

Wartości odżywcze (całość):

Fenyloalanina: 444mg                             Kalorie: 310kcal                                   Białko: 15,1g

 

 

Obieramy marchew i zdejmujemy skórkę z pomidora. Kroimy chilli i imbir w paseczki, dowolnych rozmiarów. Wrzucamy chilli, imbir i marchew na oliwę, najlepiej do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Możemy również dorzucić wybranych przypraw, ja dodawałam ostrą papryczkę (lub pieprz cayenne) i odrobinę curry. Podsmażamy marchewkę tak, żeby zmiękła w miarę. Kiedy już będzie dosyć miękka, dodajemy pokrojone w półksiężyce pomidory i pozwalamy się całości lekko dusić, gotować. Możemy dolać trochę wrzącej wody, lub wywaru warzywnego. Dla osób, które preferują mniej dietetyczną wersję, można dodać nieco masła, które dobrze dopełni i podbije smak zupy. Gdy pomidory puszczą soki i już rozmiękną, dorzucamy koperku i pietruszki. Pozwalamy zupie ostygnąć, po czym miksujemy ją. Można ją również przecedzić, aczkolwiek ja tego nie robiłam, bo lubię gdy pestki pomidorów tak przyjemnie chrupią  Dosolić i dopieprzyć zupę można w miarę uznania.

12331111

Podanie

Zupę podajemy na ciepło. Wyśmienicie będzie smakować z odrobiną oliwy z oliwek, zwłaszcza aromatyzowanych na przykład bazylią, bądź chilli. Ja za to dodałam odrobinę startej skórki z cytryny i limonki, co również fajnie podkręciło smak zupy. Można również dorzucić do niej grzanki, lub świeże liście bazylii. Opcji jest co niemiara. Jestem pewna, że każdy znajdzie coś dla siebie

 

Osobiście uwielbiam maj i czerwiec właśnie ze względu na te przepyszne warzywa i owoce, których brakuje nam w innych miesiącach. Daje to zupełnie nowe możliwości w naszej diecie, urozmaica ją. To tworzy idealne warunki do rozwijania pasji gotowaniao oraz niektórym pomaga w schudnięciu, gdyż mogą swoją dietę opierać na przepysznych warzywach i owocach. A Wy co jecie, gdy pragniecie nieco zejść z wagi? Stosujecie jakieś dodatkowe diety? I w jaki sposób korzystacie z tych sezonowych warzyw? Macie jakieś swoje ulubione przepisy?

 

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Pomidor 1000 190 9 230
Marchew 500 165 5 175
Pietruszka, liście 5 2.45 0.22 10
Koper ogrodowy 5 1.65 0.14 6.3
Chilli w proszku 5 15.7 0.615 16.35
Imbir 20 69.4 1.824 47.2
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.