Znudziły się placki ziemniaczane? Zawsze można poeksperymentować! Jest to bardzo przyjemne danie również dla tych, co nie są aż takimi fanami buraków – smak jest nieco inny. Dlaczego nazywam to stekiem? Jak pokazałam zdjęcie moim znajomym, to się pytali czy to mięso Myślę, że idealnie imituje mięso i każdy nie-fenylak chciałby go z pewnością również spróbować. Jest to idealne danie na różnego rodzaju rodzinne obiady. W momencie, gdy wszyscy będą jedli kotlety mięsne i tym podobne rzeczy, wizualnie danie naszego fenylaka nie będzie się niczym różniło! To może sprawić, że będzie się czuł wygodniej i śmielej z tym co ma na talerzu, zadowolony, że je podobne rzeczy co inni.

Składniki:

200g pieczonych bądź ugotowanych buraków (ja piekłam)
300g ugotowanych ziemniaków
100g mąki niskobiałkowej
10g zamiennika jajka PKU
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól i pieprz do smaku

Wartości odżywcze:
Całość (4 steki)
Kalorie: 721.2kcal Fenyloalanina: 427.2mg Białko: 9.6g

Porcja (jeden stek)
Kalorie
: 180.3kcal Fenyloalanina: 106.8mg Białko: 2.4g

1234561

Przygotowanie
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub po prostu dobrze ugnieść w misce. Następnie zetrzeć upieczone buraki na tarce z małymi oczkami. Zmiksować na gładką masę. Zamiennik jajka zmiksować na gładką masę z odrobiną letniej wody. Przelać to do miski z burakami. Następnie należy dodać gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Na koniec dorzucamy mąkę i wszystko mieszamy na gładką masę. Tymczasem rozgrzewamy olej na patelni. Gdy jest już gorący, wlewamy zawartość miski tak, żeby powstał gruby, jednolity placek. W momencie, gdy już nieco się podpiecze, dzielimy placek na części (u mnie akurat cztery). Smażymy aż się ładnie zarumieni z dwóch stron i nieco zbrązowieje.

Podanie
Takiego „steka” można podawać z wieloma rzeczami. Świetnie nadają się najróżniejsze sosy pomidorowe, czy nawet czosnkowe. Osobiście, najbardziej lubię dodawać do tego zwykłą sałatkę z oliwą i odrobiną octu balsamicznego. Wtedy smakuje wyśmienicie! Ale jest na to bardzo dużo rozwiązań. Gwarantuję, że nawet sam stek smakuje fantastycznie, a już zwłaszcza przyprószony serem niskobiałkowym startym na tarce. Idealnie nadaje się również do kanapek, bądź hamburgerów imitując zawarte w nim mięso. Bardzo łatwo zrobić z tego wegetariańskiego burgera, choćby na wynos lub do towarzystwa.

Jest to również przyjemne rozwiązanie dla tych, co liczą kalorie. „Stek” jest bardzo sycący i jednocześnie nie zawiera aż tylu kalorii. Myślę, że jest fajną alternatywą dla placków, bądź całkiem oryginalnym „nadzieniem” do kanapek. A wy z czym podalibyście taki stek? Dalibyście go do bułki? A może robicie podobne placki tylko z innych warzyw? Koniecznie podzielcie się swoimi pomysłami i dajcie znać jak wyszedł przepis!

Smacznego!


Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.