Mimo, że już październik, chciałam jeszcze przez chwilkę powspominać wakacyjne klimaty i przedstawić Wam przepis na pewną bardzo włoską potrawę. Miałam okazję próbować ją właśnie we Włoszech i jako ogromna fanka dań bazujących na ziemniakach, postanowiłam wypróbować taki przepis w zaciszu domowym. Gnocchi, które tak naprawdę nie różnią się zbytnio od naszych polskich kopytek, co oczywiście nie umniejsza ich walorom smakowym J Jest to bardzo popularna potrawa, idealna na obiad bądź lunch, którą można przygotować w wielu wersjach. Ja chciałabym pokazać jedynie podstawową wersję: Gnocchi w sosie ziołowym.

 

Składniki na gnocchi

1000g ziemniaków

25g zamiennika jajka PKU (cztery czubate łyżeczki)

200g mąki niskobiałkowej

Sól, pieprz, gałka muszkatowa

 

Składniki na sos

50g masła

20ml śmietanki 30%

Rozmaryn (gałązka lub sucha przyprawa)

Mięta (najlepiej parę listków)

Tymianek (gałązka lub sucha przyprawa)

Szałwia (najlepiej parę listków)

 

Wartości odżywcze dla gnocchi (bez gałki)

– całość

Kalorie: 1648kcal Białko: 19.7g Fenyloalanina: 870.5mg

– porcja (150g)

Kalorie: 201.8kcal Białko: 2.41g Fenyloalanina: 106.6mg

 

Wartości odżywcze dla sosu (bez ziół):

Kalorie: 424.9kcal Białko: 0.8g Fenyloalanina: 36mg

Razem (jedna porcja w tym 150g gnocchi odważonych po ugotowaniu)

Kalorie: 626.7kcal Białko: 3.21g Fenyloalanina: 142.6mg

 

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie rozgnieść je, lub przepuścić przez praskę, aby miały gładką konsystencję puree. Rozrobić zamiennik jajka w letniej wodzie i dodać do ziemniaków. Dodać mąkę oraz przyprawy. Zagniatać ciasto ręcznie, aż będzie miało konsystencję nadającą się do krojenia nożem. Ciasto musi być w miarę plastyczne. Oddzielamy kawałek i rolujemy w takie podłużne walce. Następnie kroimy je ukośnie na małe ok. 2cm kawałki. Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej łyżeczkę cukru. Gdy woda będzie wrzeć, wrzucamy nasze kawałki ciasta. Po około minucie lub dwóch, gnocchi powinny wypłynąć na powierzchnię. To oznacza, że są gotowe i można je już wyjmować.

Aby zrobić sos należy rozpuścić masło w małym garnuszku i dosypać wybranych ziół. Gdy zioła się nieco podsmażą i oddadzą aromat dolewamy śmietanki i pozwalamy się temu jeszcze trochę dusić. Tuż przed podaniem wylewamy sos prosto na nasze ugotowane już gnocchi.

Podanie

Gnocchi nie należy podsmażać. Wystarczy je ugotować i polać wybranym sosem. Podaje się je na ciepło, ale na upartego na zimno nie smakują wcale źle. Inne wersje podania gnocchi, takie typowo włoskie to na maśle z szałwią, alla Sorrentino – z sosem pomidorowym i bazylią. Można podać je również z serem niskobiałkowym i oliwą, a nawet z grzybami i śmietaną. Opcji jest co nie miara J

 

Gnocchi to bardzo przyjemne, typowo obiadowe danie. Daje wiele możliwości do kreatywnego podania i mają właśnie taki fajny włoski charakter. Dla mnie jest to zdecydowanie wspomnienie śródziemnomorskich klimatów i z pewnością będę je wiele razy przygotowywać, gdyż wcale nie zajmują dużo czasu.

Powiedzcie, jak Wy byście podali takie gnocchi? Z czym podajecie kopytka? Jakie dania kojarzą się Wam z latem? A jakie ze śródziemnomorskimi smakami? Co Wam najbardziej smakuje z kuchni włoskiej?

Podzielcie się koniecznie swoim zdaniem!

 

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Ziemniaki, średnio 1000 790 19 850
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 25 90 0.075 1.25
Mąka niskobiałkowa PKU 200 766 0.8 38.8
Masło ekstra 50 374 0.35 16
Śmietana 30% 20 57.4 0.44 20
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.