Prawdę mówiąc w moich planach na dzisiejszy post było nieco inne danie, ale zauważyłam, że bardzo dawno nie wrzucałyśmy niczego śniadaniowego. Postanowiłam to zmienić, bo sama jestem świadoma, że bardzo ciężko o zróżnicowane niskobiałkowe śniadanie. Tak więc dzisiaj nieco klasycznie, bo danie, który każdy z nas na pewno w jakiejś wersji zna. Puszyste racuchy z jabłkiem. Idealne na zimę, dają dużo energii na cały dzień i są na dodatek bardzo smakowite!

 

Składniki:

– 300g mąki niskobiałkowej

– 20g zamiennika jajka PKU (4 łyżeczki rozmieszane w odrobinie wody)

– 250g jabłka

– 30g cukru

– 30g śmietanki 36% (zamiast tego może być oczywiście lp-drink, wtedy można dodać go w nieco większej ilości – około szklanki)

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– przyprawy według uznania (ja dawałam odrobinę cynamonu)

 

Wartości odżywcze (bez proszku do pieczenia i przypraw)

Kalorie: 1458kcal                     Białko: 2.7g               Fenyloalanina: 90.4mg

 

Z podanej ilości składników wychodzi kilka porcji – do kilkunastu placków.

 

Przygotowanie

Obrane jabłka należy pokroić w cienkie paski lub kostkę. W misce wymieszać na gładką masę mąkę, rozrobiony zamiennik jajka, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier. Na koniec dodać jabłka i dokładnie wymieszać, aby jabłka były równomiernie rozmieszczone w cieście. Rozgrzać odrobinę oleju na patelni. Nałożyć dużą łyżkę ciasta i smażyć po kilka minut z każdej strony, aż się zarumieni na złoto. I gotowe!

1234Podanie

Racuchy należy podawać na ciepło, najlepiej prosto z patelni. Można posypać je cukrem pudrem z wierzchu. Idealnymi dodatkami są również różnego rodzaju dżemy i marmolady, bita śmietana, kwaśna śmietana (dla tych o nieco wyższej tolerancji), a także słodkie sosy, syropy i polewy, zwłaszcza owocowe. Opcji jest bardzo wiele, aby urozmaicić sobie to danie. Można nawet posunąć się nieco dalej i zastąpić jabłka innymi owocami, zwłaszcza sezonowymi.

 

Lubicie takie racuchy? Z czym najchętniej je jecie? Macie jeszcze jakieś pomysły na fajne alternatywy dla śniadania?

 

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Mąka niskobiałkowa PKU 300 1149 1.2 58.2 300 1149 1.2 58.2
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 20 72 0.06 1 20 72 0.06 1
Jabłko 250 125 1 30 250 125 1 30
Cukier 30 119.7 0 0 30 119.7 0 0
Proszek do pieczenia. Produkt bezglutenowy 100 g 10 26.3 0.06 1.31 10 26.3 0.06 1.31
Śmietana 30% 30 86.1 0.66 30 30 86.1 0.66 30
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.