• Szpinak zblenduj w wodzie z cukrem.
  • W misce wymieszaj proszek do pieczenia z mąką, a następnie przelej do niej zblendowaną „wodę szpinakową”. Wymieszaj wszystko mikserem, nie dłużej niż 10 sekund.
  • Ubij aquafabę z solą przez 2 minuty. Do ubitej aquafaby dodaj sok z cytryny oraz skórę z cytryny i delikatnie wymieszaj.
  • Ubitą aquafabę dodaj do miski z mąką i delikatnie wymieszaj składniki do ich połączenia.
  • Na koniec dodaj wystudzone roztopione masło klarowane i delikatnie wymieszaj.
  • Okrągłą foremkę wysmaruj masłem, a następnie przelej do niej przygotowane ciasto.
  • Piecz 60 min w 175 stopniach (grzanie góra-dół).
  • Po wyjęciu z piekarnika i dalszym krojeniem – ciasto należy dokładnie wystudzić (w przeciwnym razie podczas krojenia będzie się rolować).
  • Tak przygotowane ciasto kroimy na spody do tortu. Jeżeli ciasto po wypieczeniu nam urośnie tworząc kopiec, należy je wyrównać nożem, a górę udekorować.

 

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Szpinak 70 11.2 1.82 109.9
Cukier 200 810 0 0
Ekstra koncentrat mąki krakowskiej PKU 400 1424 1.2 124
Proszek do pieczenia bezglutenowy 10 26.3 0.06 1.31
Aquafaba 100 18 0.1 5
Sok z cytryny 10 2.5 0.04 2
Skórka z cytryny 2 0.94 0.03 1.5
Masło klarowane 20 176.6 0 0
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.