- Szpinak zblenduj w wodzie z cukrem.
- W misce wymieszaj proszek do pieczenia z mąką, a następnie przelej do niej zblendowaną „wodę szpinakową”. Wymieszaj wszystko mikserem, nie dłużej niż 10 sekund.
- Ubij aquafabę z solą przez 2 minuty. Do ubitej aquafaby dodaj sok z cytryny oraz skórę z cytryny i delikatnie wymieszaj.
- Ubitą aquafabę dodaj do miski z mąką i delikatnie wymieszaj składniki do ich połączenia.
- Na koniec dodaj wystudzone roztopione masło klarowane i delikatnie wymieszaj.
- Okrągłą foremkę wysmaruj masłem, a następnie przelej do niej przygotowane ciasto.
- Piecz 60 min w 175 stopniach (grzanie góra-dół).
- Po wyjęciu z piekarnika i dalszym krojeniem – ciasto należy dokładnie wystudzić (w przeciwnym razie podczas krojenia będzie się rolować).
- Tak przygotowane ciasto kroimy na spody do tortu. Jeżeli ciasto po wypieczeniu nam urośnie tworząc kopiec, należy je wyrównać nożem, a górę udekorować.
Smacznego!