- Ugotuj wywar z warzyw i przypraw.
- Jeśli nie masz serwatki to zrób ją ze zsiadłego mleka.
- 700 g zsiadłego mleka (2 op.) podgrzewaj w rondelku na małym ogniu – zacznie się oddzielać serwatka i twaróg.
- Po ok pół godziny odlej przez sitko serwatkę a twaróg odcedź i podaruj komuś, kto może go jeść.
- Serwatkę ostudź i przecedź przez tetrową szmatkę albo filtr do kawy.
- Z gotowego wywaru wyjmij warzywa i przyprawy.
- Połowę ziemniaków, 60 g pietruszki i całego selera wykorzystaj do przygotowania pasty ala jajecznej
- Wywar zmiksuj z cebulą.
- Drugą połowę ziemniaków pokrój w kostkę lub słupki i zostaw w żurku.
- Dodaj serwatkę i sok z cytryny, i dopraw do smaku.
- Surowego selera, ugotowaną w bulionie marchewkę i resztę ugotowanej pietruszki pokrój w kostkę i przesmaż na odrobinie oleju.
- Dodaj podrumienione do żurku.
- Pora pokrój w cieniutkie krążki, natkę pietruszki porwij i dodaj wszystko do zupy.
- Posmakuj, dopraw i gotowe!
Wartość odżywcza przepisu
Tytuł | Waga | Wartość energetyczna | Białko | Fenyloalanina |
---|---|---|---|---|
Cebula | 60 | 18 | 0.84 | 37.2 |
Marchew | 110 | 29.7 | 1.1 | 38.5 |
Pietruszka korzeń | 50 | 19 | 1.3 | 46 |
Ziemniaki | 100 | 77 | 1.9 | 85 |
olej | 5 | 44.2 | 0 | 0 |
Por | 20 | 4.8 | 0.44 | 26.8 |
Seler korzeniowy | 20 | 4.2 | 0.32 | 18.4 |
Natka pietruszki | 2 | 0.82 | 0.09 | 4 |
Serwatka | 200 | 52 | 1.8 | 90 |
Sok z cytryny | 20 | 6 | 0.08 | 3.6 |
Suma wartości odżywczych |