Przepis na 12 racuchów
- Wymieszaj dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia, wodą gazowaną i napojem migdałowym.
- Aquafabę ubij ze szczyptą soli na sztywno, dodaj cukier i ubijaj jeszcze 2 minuty.
- Do miski z ciastem dodaj olej i wymieszaj dokładnie.
- Dodaj teraz pianę z aquafaby i całość delikatnie wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, posmaruj małą ilością oleju za pomocą pędzelka albo ręcznika kuchennego. Wlej ciasto i smaż 6-8 minut.
- Do racuchów najlepiej jest zrobić mus owocowy albo ubić trochę śmietanki niskobiałkowej i wrzucić świeże owoce. Możesz też wmieszać do ciasta rozgniecione banany – racuchy wyjdą, ale będą lekko gumowe.* zamiast napoju migdałowego możesz użyć wody lub soku owocowego.
Pamiętaj żeby policzyć zawartość PHE w owocach, które dodasz do racuchów 🙂