Przepis na 12 racuchów

 

  • Wymieszaj dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia, wodą gazowaną i napojem migdałowym.
  • Aquafabę ubij ze szczyptą soli na sztywno, dodaj cukier i ubijaj jeszcze 2 minuty.
  • Do miski z ciastem dodaj olej i wymieszaj dokładnie.
  • Dodaj teraz pianę z aquafaby i całość delikatnie wymieszaj.
  • Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, posmaruj małą ilością oleju za pomocą pędzelka albo ręcznika kuchennego. Wlej ciasto i smaż 6-8 minut.
  • Do racuchów najlepiej jest zrobić mus owocowy albo ubić trochę śmietanki niskobiałkowej i wrzucić świeże owoce. Możesz też wmieszać do ciasta rozgniecione banany – racuchy wyjdą, ale będą lekko gumowe.* zamiast napoju migdałowego możesz użyć wody lub soku owocowego.

Pamiętaj żeby policzyć zawartość PHE w owocach, które dodasz do racuchów 🙂


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Extra koncentrat mąki krakowskiej niskobiałkowej PKU 500g 180 617.4 0.36 55.8
Proszek do pieczenia 3 7.89 0.015 0.39
Napój migdałowy, Roasted Almond No Sugars 100 15 0.5 25
Olej rzepakowy 20 180 0 0
Aquafaba 60 10.8 0.6 18
Cukier 10 39.9 0 0
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.