Czy kiedykolwiek zastanawialiście się jak smakowałoby połączenie marchewki z mleczkiem kokosowym? Pierwsze co przyszło mi do głowy to, że to nie może być dobre połączenie. Przecież to kompletnie do siebie nie pasuje! A smak? Nawet nie potrafiłam sobie wyobrazić.. A jednak.. Po spróbowaniu byłam w szoku jak te dwa produkty mogą dać niesamowity, niespotykany a zarazem lekko egzotyczny smak. Dlatego nie bójcie się próbować łączyć ze sobą na pozór niepasujących produktów, bo czasem okazuje się ,że może z tego wyjść fenomenalne danie!
Osobiście nie jestem wielką fanką zup. Zawsze uważałam, że zupą się nie najem i wolałam jadać tylko „drugie dania”. Z zupami kremami jest trochę inaczej, są bardziej pożywne i świetnie rozgrzewają nas przychodzących do domu po całym dniu zajęć. Zupy są także dobre do podbicia kalorii, z którymi wiele Fenylaków ma problem, aby wyrobić swoją normę.
A zatem jeśli jesteście otwarci na nowe smaku, szukacie inspiracji i chcecie zamienić ogórkową czy pomidorówkę na nowy, niepowtarzalny smak to zapraszam do przeczytania przepisu.
Składniki:
Marchew- 650g
Cebula-165g
Mleczko kokosowe- jedna puszka (400ml)
Imbir (najlepiej świeży) -20g
Czosnek-10g
Pietruszka do dekoracji- 5g
Masło – 25g
Jedna kostka warzywna
Przyprawy: Papryka ostra i słodka, kumin oraz mielona kolendra.
Cała potrawa zawiera: 11,1 g białka, 980 kcal, 472 mg phe
Jedna porcja zawiera: 2,77g białka, 245kcal, 118mg phe.
Przepis jest bardzo prosty: Obieramy marchewkę i kroimy ją w kostki, aby podczas gotowania szybciej zmiękła. Kroimy cebulę w kostkę, trzemy imbir na tarce. Przeciskamy przez praskę lub siekamy drobno czosnek. Wszystkie składniki są pokrojone więc rozgrzewamy garnek w którym rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę, czosnek oraz imbir. Dodajemy przyprawy kumin, kolendre mieloną oraz paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz. Ważne jest żeby dodać przyprawy na początku z cebulą, aby powstał intensywniejszy aromat. Wszystko zostawiamy na chwilę pod przykrywką do zarumienienia składników. Następnie wrzucamy pokrojoną marchewkę zalewając całość 500ml bulionem warzywnym. Krem wyszedł dość gęsty więc jeśli wolicie trochę rzadszy dodajcie więcej wody. Całość zostawiamy pod przykrywką na małym ogniu na około 20-25min co jakiś czas mieszając zawartość garnka. Kiedy marchewki na wpół zmiękną można wyłączyć palnik. Dodajemy 400ml mleczka kokosowego. Ja za każdym razem używam gotowego mleczka w puszce , które można dostać w każdym większym sklepie. Mieszamy wszystko, zostawiając na chwilę aż trochę ostygnie. Na koniec dokładnie miksujemy naszą zupę aby uzyskać gładką konsystencję. Przelewamy do miseczek, posypujemy posiekaną pietruszką i gotowe !
Z podanego przepisu wychodzą 4porcje także przy okazji obiad dla całej rodziny gotowy. Samo przyrządzenie kremu także nie zajmuje dużo czasu. Jest to prosty i szybki przepis zawierający w sobie mieszankę fenomenalnych smaków. Mam nadzieję, że przepisem jak i zdjęciami zainspirowałam Was do przyrządzenia kremu marchewkowego. A jak to jest u Was? Jakie są Wasze ulubione zupy? Czy też znacie przepis na danie, które zawiera połączenie składników na pozór kompletnie do siebie nie pasujących? Jeśli tak, podzielcie się z Nami również swoimi przepisami. Chętnie wypróbujemy nowych smaków!