Przepis na 8 porcji
Churrosy
1. Batata porządnie wyszoruj, a następnie owiń w papier i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz godzinę w 180 stopniach.
2. Wystudź, obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę albo przetrzyj przez sito.
3. Rozgniecionego batata posól, dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj całość.
4. W rondlu rozgrzej olej, na ktrórym będziesz smażyć churrosy.
5. Masę z batata nałóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj do średnio rozgrzanego oleju. Jeśli nie masz rękawa, posmaruj ręce olejem i zrób kluski rolując kawałek ciasta.
6. Smaż 6-8 minut obracając churrosy aby się równomiernie usmażyły.
7. Po usmażeniu wyłóż na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
DIP
Wszystkie składniki na dip lekko zmiksuj i dopraw do smaku.
Smacznego!