Sposób przygotowania spodu biszkoptowego:

Połączyć składniki i przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temp. 180, czas wypieku max. 45 minut. Po ok. 40 min. sprawdzamy drewnianym patyczkiem  stopień upieczenia ciasta biszkoptowego. Upieczone odkładamy na bok do wystudzenia. W między czasie przygotowujemy truskawki, które należy umyć pod bieżącą wodą, oczyścić z szypułek i osuszyć na sitku.

Sposób przygotowania galaretki:

Zawartość 2 opakowań galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej przegotowanej wody, dokładnie mieszając do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Aby przyspieszyć proces tężenia galaretki, miskę z galaretką można umieścić w zimnej wodzie z lodem.

Na wystudzone ciasto układamy truskawki i całość polewamy tężejąca galaretką. Całość umieszczamy w lodówce do całkowitego  stężenia galaretki. Proces ten trwa ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy na 15 równych kawałków. Dekorujemy listkiem mięty.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Ciasto biszkoptowe PKU 200 694 0.8 36
Proszek do pieczenia. Produkt bezglutenowy 100 g 4 10.52 0.024 0.524
Cukier 50 199.5 0 0
Olej rzepakowy 100 900 0 0
Truskawki 300 99 2.1 7.2
Woda gazowana 30 0 0 0
Galaretka o smaku wiśniowym w proszku niskobiałkowa PKU 320 g 160 32 0 3.2
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.