Dynie obrać ze skóry. Przekroić na pół i wydrążyć środek.
(Pozyskane pestki odzyskać z miąższu. Można je obrać i wysuszyć do późniejszego spożycia. Albo po prostu wysuszyć i przeznaczyć potem do zasadzenia. W pestkach dyni jest dużo Betasitosteronu, który jest szczególnie polecany dla mężczyzn, jako profilaktyka przerostu prostaty oraz wspomagania jej leczenia.)
Obraną dynię zetrzeć na drobnej tarce na miazgę i przełożyć do garczka. I smażyć na małym ogniu jak powidła. Czym dłużej się je podgrzewa, tym więcej wody z niej wyparuje i potrawa będzie gęściejsza.
Jabłka umyć, wydrążyć środki i zetrzeć na drobnej tarce. Włożyć do drugiego garczka. Smażyć na wolnym ogniu.
Dynie i jabłka osobno wysmażone połączyć w jednym garczku i wymieszać.
Pomarańczę sparzyć gorącą wodą. Skórkę z pomarańczy leciutko zetrzeć tarką. Następnie wycisnąć sok z pomarańczy. Na koniec dodać startą skórkę z pomarańczy i wlać wcześniej wyciśnięty sok. Wszystko razem wymieszać.
Ponieważ wykonywana jest jednorazowo większa ilość, można gorące owoce przełożyć do wyparzonych , gorących słoików. Słoiki zakręcić i przewrócić dnem do góry. Owoce można przechowywać w piwnicy i w miarę potrzeby spożywać je również w późniejszym czasie.
Można spożywać na zimno jako deser albo jako dodatek do placków, chleba. Polecany również jako danie dla małych dzieci.
Ilość fenyloalaniny: 687,5 mg
Ilość białka: 19,5 g
Ilość energii: 850 kcal
Dla ilu osób jest danie: 4