Święta już zapasem zatem czas na drugą odsłonę Wielkanocnych propozycji! Wiadomo Święta Wielkanocne zwykle kojarzą się z różnego typu jajkami. Zwłaszcza na śniadaniach królują jajka faszerowane, jajka z pastami, czy po prostu tradycyjne udekorowane majonezem. Wiele osób zastanawia się czym zastąpić tę tradycyjną część śniadania, co podać Fenylakowi w zamian. Dzisiaj przedstawiam Wam pięć bardzo prostych propozycji past, którymi można nadziać skorupki jajek i podać razem z innymi na świątecznym stole
Jajka najpierw ugotowałam, następnie przekroiłam na pół i wydrążyłam zawartość. Przygotowane pasty „nadziałam” w skorupki, a jajko oraz żółtko spokojnie mogą wykorzystać pozostali domownicy
Propozycja nr 1
Składniki (na 2 porcje):
Rzodkiewka (20 gram)
Ogórek świeży (30 gram)
Szczypiorek (10 gram)
Majonez (10 gram)
Wartości odżywcze: białko 1g, energia 81kcal, fenyloalanina 47,7mg phe.
Bardzo lubię tę pastę. Jest szybka w przyrządzeniu, więc często w pośpiechu kroję podane składniki, doprawiam solą i pieprzem i zjadam jako pasta na grzanki (czasem dodaję na wierzch kilka kropli ketchupu). Jest smaczna, do tego ma wiosenne kolory a wokół unosi się piękny zapach szczypiorku..:) Przepis jest banalnie prosty wystarczy pokroić składniki w drobne kostki, wymieszać z majonezem i doprawić pieprzem i solą. Następnie nadziać skorupkę farszem. (Jeśli ktoś ma dużą tolerancję i ma pozwolenie na żółtko to można dodać je również do tej pasty)
Propozycja nr 2
Składniki (na 3porcje):
Marchewka (100 gram)
Oliwa z oliwek (15 gram)
Czosnek (10 gram)
Czarnuszka (5 gram)
Wartości odżywcze: białko 2,3g, energia 188,3kcal, fenyloalanina 93mg phe.
Moje odkrycie sprzed dosłownie kilku dni! Słodkawo- czosnkowy smak pasty z lekko pikantno-gorzkawym posmakiem czarnuszki totalnie mnie zauroczył! Wystarczy upiec marchewki natarte oliwką w 180*C przez około 40 minut (aż zmiękną). Następnie dodajemy oliwę z oliwek, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, paprykę słodką (ja akurat dodałam wędzoną, daje świetny posmak!) i wszystko blendujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy łyżeczkę czarnuszki i wszystko mieszamy. Gotowe! Obłędnie smakuje i jest super urozmaiceniem jako pasta kanapkowa
Propozycja nr 3
Składniki (na 2 porcje):
Pieczarki (40 gram)
Cebula czerwona (30 gram)
Oliwki czarne (15 gram)
Wartości odżywcze: białko 1,6 g, energia 42,2 kcal, fenyloalanina 68,5 mg phe.
Tradycyjne połączenie pieczarek z cebulką jest zawsze smacznym rozwiązaniem. Dodałam do tego czarnych oliwek, który nadały fajny charakter farszowi. Wystarczy na rozgrzany maśle poddusić cebulkę, pieczarki, doprawić do smaku i na końcu dodać drobno posiekane oliwki. Całość wymieszać i nadziać skorupkę.
Propozycja nr 4
Składniki (na 2 porcje):
Awokado (20 gram)
Pomidor (20 gram)
Cebula czerwona (10 gram)
Oliwa z oliwek (10 gram)
Wartości odżywcze: białko 0,7 g, energia 126,5 kcal, fenyloalanina 27 mg phe.
Tradycyjne guacamole. Do przyrządzenia wybieramy dość miękkie awocado. Wystarczy do miseczki dodać awocado, skropić kilkoma kroplami soku z cytryny, dodać oliwy, soli, pieprzu, papryczki chilli lub pieprzu cayenne i wszystko rozgnieść na gładką masę. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę. Na tym można zakończyć, ale można też dodać drobno posiekane pomidory lub po nałożeniu pasty na kanapkę na wierzch położyć plasterki pomidora. Dość często przyrządzam quacamole na kanapki (kilka minut przyrządzania, bardzo syte). Dużo osób nie może przekonać się do awocado. Faktycznie, bez odpowiednich dodatków i doprawienia go smak jest bardzo mdły. Ale zachęcam do poeksperymentowania bo awocado jest bardzo zdrowe! Można do pasty dodać kolendry, lub posypać pietruszką
Propozycja nr 5
Składniki (na 4 porcje)
Ogórek konserwowy (50 gram)
Grzyby- ja użyłam prawdziwków marynowanych (30 gram)
Jogurt naturalny (20 gram)
Majonez (10 gram)
Musztarda (10 gram)
Wartości odżywcze: białko 3,4 g, energia 121,8 kcal, fenyloalanina 103,9 mg phe.
Po prostu sos tatarski U mnie gości na stole w każde święta (czy to Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc). Chyba najbardziej pasuje do dań mięsnych, ale ja go jadam na śniadania jako sos. Wystarczy drobno posiekać ogórki konserwowe (mogą być także kiszone, jak kto woli), następnie to samo zrobić z grzybami. Dodać łyżkę majonezu i musztardy, dwie łyżki jogurtu. Doprawić solą i pieprzem. Użyty jogurt to 0,9g białka (na nadzienie 4 skorupek), więc zwróćcie na to uwagę. Można wymieszać z samym majonezem, ale wtedy z bardzo lekkiego, dość płynnego sosu nagle robi się bardzo ciężka pasta. Pyszny sos także na kanapki
Mam nadzieję, że chociaż trochę zainspirowałam Was pomysłami na świąteczne nadziewanie niby jaj Czy Wy też nadziewacie jajka różnymi pastami? Jeśli tak, jakimi? Jakie dania planujecie przyrządzić na Święta?
Pozdrawiam!