• Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem, cukrem pudrem i masłem.
  • Ubij aquafabę z solą przez 2 minuty.
  • Gumę guar ubij z wodą i dodaj do ubitej aquafaby, a następnie całość dodaj do wymieszanej z masłem mąki. Wymieszaj i ugniataj krótko.
  • Tak przygotowane ciasto odstaw do schłodzenia do lodówki na około 30 minut.
  • W tym czasie przygotuj jabłka. Obierz je, a następnie pokrój w kostkę i przesmaż z cukrem na patelni do czasu aż zmiękną i odparują. Zdejmij z ognia.
  • Po wyjęciu ciasta z lodówki, odejmij z ciasta 1/5, rozwałkuj i potnij na paski. Resztą ciast wyłóż formę do pieczenia (zrób 2-3 cm rant).
  • Następnie wstaw przygotowany spód ciasta do piekarnika na 10 minut (180 stopni, grzanie góra-dół).
  • Po 10 minutach na spód nałóż przygotowane wcześniej jabłka i przykryj je przygotowanymi wcześniej paskami z ciasta układając kratkę.
  • Wstaw do piekarnika na 40 minut (180 stopni, grzanie góra-dół).

 

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Jabłka 800 368 3.2 96
Cukier 30 121.5 0 0
Ekstra koncentrat mąki krakowskiej PKU 250 890 0.75 77.5
Proszek do pieczenia bezglutenowy 10 26.3 0.06 1.31
Cynamon 1 2.47 0.04 1.48
Masło klarowane 110 971.3 0 0
Aquafaba 50 9 0.05 2.5
Guma guar 2 8.02 0.09 4.5
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.