Jacket Potatoes to danie kuchni… tak, brytyjskiej. Są tam bardzo popularne, często podawane z fasolą i serem. Opcja zdecydowanie nie dla nas, ale sam pomysł możemy przecież wykorzystać  Chciałabym Wam przedstawić parę moich pomysłów na nadzienie dla takiego ziemniaka. Jeden będzie klasyczny, z masłem ziołowym domowej roboty, a drugi nieco inny – z duszoną cebulką. Osobiście faworyta nie posiadam. Słodycz duszonej cebulki idealnie pasuje do ziemniaka, tak jak zresztą dobrze doprawione masło idealnie rozpuszczone na jeszcze parującej skorupce. Brzmi apetycznie? To zapraszam do przepisu!

 

Składniki na  wersję z cebulką

250g ziemniaka (jeden duży)

40g cebuli (najlepiej czerwonej)

10g masła/oliwy

Odrobinę octu balsamicznego

Łyżeczka cukru (ok. 5g)

Sól, pieprz

Zioła: rozmaryn, tymianek

Szczypiorek do dekoracji

 

Wartości odżywcze (bez octu, przypraw i szczypiorku)

Kalorie: 332.7kcal   Białko: 5.3g   Fenyloalanina: 237.3mg

 

Składniki na wersję z ziołowym masłem

250g ziemniaka (jeden duży)

200g masła (aczkolwiek zużywamy ok 10g)

5g szczypiorku

Pieprz cayenne, kurkuma, suszona bazylia

Sól, pieprz

 

Wartości odżywcze (bez przypraw)

Kalorie: 287.5kcal    Białko: 5g    Fenyloalanina: 228.4mg

 

UWAGA

Ziemniaki są niestety relatywnie bogate w fenyloalaninę. Dla osób o niskiej tolerancji polecam zmodyfikowanie nieco przepisu:

Mini jacket potatoes – czyli korzystamy po prostu z mniejszych ziemniaczków i dajemy mniej „nadzienia” wówczas. Poza tym przygotowanie dania niczym się nie różni.

 

Przygotowanie

Dobrze umyte ziemniaki (w skórce)zawijamy w folię i wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy aż będą miękkie. W międzyczasie przygotowujemy „nadzienie”.

Z domowym masłem ziołowym:

Miękkie masło wrzucamy do miski i dosypujemy wybranych ziół. Szczypta soli również się przyda. Mieszamy dokładnie, tak aby wyszła w miarę jednolita masa. Przygotowujemy mały kawałek papieru do pieczenia i nakładamy na niego nasze ziołowe masło. Zwijamy w rulonik i dajemy do lodówki. Jeżeli zależy nam na szybkim stężeniu masła, można je również na chwilę wrzucić do zamrażarki. Upieczone ziemniaki rozwijamy lekko z folii i nacinamy. W szczeliny wkładamy pokrojone masło i pozwalamy mu się roztopić. Na koniec kroimy szczypiorek i posypujemy im naszego ziemniaka.

 

2222222

Z duszoną cebulką:

Cebulę kroimy w piórka. W małym rondelku lub na patelni roztapiamy masło (lub rozgrzewamy oliwę). Dorzucamy cebulę i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy zioła, przyprawy oraz cukier i podduszamy przez kilka minut. Gdy już cebula będzie całkowicie miękka dolewamy ocet balsamiczny. Ważne, żeby nie dolać go zbyt dużo, ponieważ wtedy ocet zupełnie zabije smak dania. Upieczonego ziemniaka rozwijamy lekko z folii i nacinam tak, aby nasza cebulka zmieściła się w środku. Rozkładamy ją po całej długości ziemniaka i na koniec posypujemy odrobiną szczypiorku.

2222

Podanie

Oczywiście na ciepło. Można podać w folii, ale nie trzeba. Ja do takiego ziemniaka dorzuciłam jeszcze pieczone pomidorki cherry. Generalnie jest to przepis bardzo uniwersalny i można go przyrządzić na miliony różnych sposobów. To samo z podaniem. Oprócz dania obiadowego (jako sam w sobie), w wersji mini pasuje idealnie jako dodatek do wielu rodzajów potraw.

 

Inne pomysły na te „nadzienia”, czyli fillings?

No to tak. Przede wszystkim z serem, i duszonymi albo grillowanymi warzywami pokrojonymi w kostkę, z sałatką, z najróżniejszymi sosami (np. na bazie majonezu) i wiele wiele innych. Tutaj nasza kreatywność naprawdę ma spore pole do popisu

Także bądźcie kreatywni i koniecznie podzielcie się Waszymi pomysłami na „fillingi”

Smacznego!


Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.