Bułki na parze to zdecydowanie jedno z moich wspomnień dzieciństwa. Pamiętam jak mama wielokrotnie przyrządzała pyszne, pulchne buły- najlepsze były oczywiście te jeszcze ciepłe, dopiero co zdjęte z pary. Polane sosem ze świeżych truskawek, przepyszne! Co prawda sezon na truskawki mamy już za sobą, ale w naszym zasięgu dostępne są jeżyny! U mnie w domu ostatnimi czasy były ich naprawdę spore ilości. Kiedy wszelkie przetwory z jeżyn zostały zrobione wpadłam na pomysł zrobienia klusek na parze z sosem z ciepłych jeżyn. Oczywiście dobór sosu jest całkowicie dowolny. Takie kluchy można przyrządzić na słodko lub np. z sosem pieczarkowym- równie pyszne!
Składniki (na 4 bułki)
Mąka (ja użyłam mąki FATE, 250 gram)
„mleko” niskobiałkowe (Ja użyłam napoju Loprofin-120ml)
Zamiennik jajka (10gram)
Drożdże piekarskie (10 gram)
Masło (15 gram)
Cukier (20 gram)
Jeżyny (40 gram)
Śmietanka 30% (15 gram)

Bułki zawierają: 2.7g białka, 1181.2kcal, 83.4mg phe,
Wraz z sosem całość zawiera: 3.5g białka, 1241.4kcal,111.2mg phe

1111111

 

1

Najpierw lekko podgrzewamy „mleko”. Do miski wsypujemy łyżkę cukru, łyżkę mąki, wlewamy ciepłe mleko oraz wsypujemy drożdże. Wszystko mieszamy, przykrywamy i odkładamy (w ciepłe miejsce) zaczyn na 15-20 minut do wyrośnięcia. Jeśli zaczyn jest zbyt płynny (tzn. kompletnie lejący) dodajcie łyżkę mąki. Wiele zależy jakiej mąki używamy, ale pamiętajcie żeby nie przesadzić- bułki mają być puszyste. Następnie do zaczynu dodajemy szczyptę soli, rozrobiony zamiennik jajka, rozpuszczone ciepłe masło oraz resztę mąki. Wszystko dokładnie wyrabiamy, ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15-20minut. Ciasto powinno mniej więcej podwoić swoją objętość. Po tym czasie rozdzielamy masę na cztery części i formujemy w ręce bułki. Ponownie odstawiamy bułki pod przykryciem do wyrośnięcia (~25min). Do garnka wlewamy wody na wysokość ok.3cm, nakładamy nakładkę do gotowania klusek na parze i szczelnie przykrywamy całość. Czekamy, aż woda zacznie się gotować i powstanie para. Posypujemy nakładkę mąką (kluski nie będą się przylepiały) i kładziemy na sitku. Gotujemy pod przykryciem 10-12minut. Ściągamy je z sitka delikatnie podważając widelcem. Gotowe!
Sos: Jeżyny podgrzałam na patelni z łyżką cukru. Mieszając cały czas poczekałam, aż jeżyny puszczą nieco soku. Po zdjęciu z ognia dodałam łyżkę śmietanki 30% (opcjonalnie), dzięki temu sos zrobił się przyjemnie kremowy.
Takie kluski to świetny pomysł na obiad lub na deser. Podstawą są bułki, natomiast z sosami możemy szaleć do woli. Wszystko zależy od tego co lubicie!

A jakie są Wasze smaki dzieciństwa? Co lubiliście jeść jako dzieci? Czy Wasze smaki bardzo zmieniły się od tego czasu?!

Pozdrawiam

*

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w zaburzeniach metabolizmu aminokwasów (np. fenyloketonuria, choroba syropu klonowego) i w innych chorobach wymagających diety niskobiałkowej. Stosować pod nadzorem lekarza.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Mąka niskobiałkowa PKU 250 957.5 1 48.5
Zamiennik jajka niskobiałkowy 10 36 0.03 0.5
Drożdże piekarskie, prasowane 10 10.6 1.13 53.4
Masło ekstra 15 112.2 0.105 4.8
Cukier 20 79.8 0 0
Jeżyny 40 17.2 0.48 12.8
Śmietana 30% 15 43.05 0.33 15
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.