Rabarbar umyć, odciąć liście i wyrzucić, łodygi pokroić na 1 cm kawałki. Do garnka wsypać cukier i rozprowadzić go po dnie. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 – 3 minuty lub do czasu aż zacznie brązowieć.
Wówczas wrzucić rabarbar i wymieszać. Początkowo, po dodaniu rabarbaru cukier zbije się w grudki, ale z czasem jak rabarbar będzie puszczał sok, zbrylony cukier zacznie się roztapiać. Smażyć tak przez około 2 – 3 minuty.
Wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać cukier wanilinowy i gotować przez około 2 – 3 minuty aż rabarbar zmięknie. Na koniec dodać sok z cytryny. Odstawić na kilka minut, następnie przecedzić przez sitko do czystego naczynia, dzbanka.
Do kompotu wrzucić kilka ładniejszych, różowych kawałków rabarbaru, resztę rabarbaru na sitku docisnąć łyżką, tak aby jak najwięcej wyciśniętego soku znalazło się w kompocie. Kompot spróbować i bardziej posłodzić w razie potrzeby. Można rozcieńczać go wodą mineralną gazowaną.

 

Ilość fenyloalaniny: 70,8 mg
Ilość białka: 1,2 g
Ilość energii: 472 kcal
Dla ilu osób jest danie: 4


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Rabarbar 300 45 1.5 87 300 45 1.5 87
Cukier 100 399 0 0 100 399 0 0
Sok cytrynowy 5 1.5 0.02 0.9 5 1.5 0.02 -3
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.