Co prawda plan na dzisiejszy wpis miałam nieco inny  Chciałam zrobić placki dyniowe, ale w najnowszym magazynie PKUConnect znajdziecie taki przepis zamieszczony przez Jerzego. Wyglądają obłędnie, zresztą jak wszystkie przedstawione propozycje! Połączenie kolorów w potrawach- mistrzowskie!

Jesień na talerzu wcale nie musi być nudna. Sama staram się, aby potrawy były jak najbardziej kolorowe. Łącze ze sobą zieleń z pomarańczą czy czerwienią.. O takie barwy o tej porze roku nietrudno. Czerwona kapustka, jarmuż, marchew, dynia, bataty, buraczki..

Zatem jaki dodać jesienny przepis? Skoro placuszki z dyni zostały już zrobione, a chciałam użyć w listopadowym wpisie dyni… Postanowiłam zrobić dyniowe kopytka. Z masełkiem szałwiowym wyszły przepyszne!

Składniki (na ok. 40sztuk):

Dynia (ok. 350 gram)
Ziemniaki (160 gram)
Mąka niskobiałkowa (ok. 140 gram)
Zamiennik jajka (5 gram)
Przyprawy: gałka muszkatołowa, papryka słodka oraz ostra, cynamon, sól, pieprz, szczypta cukru.
.
Wartość odżywcza: 8.2g białka, 724.8 kcal, 327.8mg phe.

211111

Z góry uprzedzam, że zrobienie tych kopytek jest dość czasochłonne. Głównie przez czekanie, aż dynia wystygnie  Na początku pieczemy dynie (im mniejsze kawałki, tym szybciej zmięknie). Najlepiej piec ją zawiniętą w folię aluminiową, w 200*C do zmięknięcia (ok 40-50 minut). Po wystygnięciu, blendujemy ją na gładką masę. Ponieważ w zblendowanej dyni było sporo wody, podgotowałam ją na patelni, aż do momentu wyparowania wody (ok.15 minut). Doprawiamy dynie według uznania. Ja dodałam sporo gałki muszkatołowej, paprykę słodką oraz ostrą, cynamon, sól, pieprz, cukier oraz cynamon. Po doprawieniu pozostawiamy dynię do wystygnięcia (Ja żeby było nieco szybciej wystawiłam ją na dwór :)). W tym czasie możemy zblendować lub pognieść ziemniaki. Rozrabiamy zamiennik jajka z niewielką ilością wody.
Stolnica przygotowana?
Jeśli tak-zarabiamy ciasto. Łączymy puree ziemniaczane wraz z dynią dodając stopniowo mąki, oraz zamiennik jajka. Mąki dodajemy do momentu aż wszystkie składniki zostaną połączone a ciasto nie będzie zbyt lepkie. Ciasto rolujemy na podłużne walce i kroimy lekko pod ukosem na kształt typowych kopytek. Wrzucamy do gotującej wody nasze kopytka i czekamy, aż wypłyną na wierzch. To oznacza, że są ugotowane (Ja trzymałam je minutę dłużej od chwili wypłynięcia).
Gotowe!

Z czym najlepiej podawać?

Fenomenalnie smakują z masełkiem szałwiowym. Po prostu rozpuściłam masło na patelni, dodając suszoną szałwię, sól oraz pieprz. To był strzał w dziesiątkę!

A do czego Wy wykorzystujecie dynię? Klasyczna zupa dyniowa, dżem z dyni i pomarańczy czy może coś więcej? Dajcie znać!

Pozdrawiam


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Dynia 350 115.5 4.55 164.5
Ziemniaki, średnio 160 126.4 3.04 136
Mąka niskobiałkowa PKU 140 536.2 0.56 27.16
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 5 18 0.015 0.25
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.