Ryż ugotować w osolonej wodzie, na koniec lekko przestudzić. W międzyczasie kiedy ryż się gotuje pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekać w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć na lekko złoto cebulę, dodać pieczarki i wszystko razem dusić do miękkości. Na koniec doprawić solą i pieprzem, ewentualnie jeśli ktoś lubi, można dodać przyprawy Vegeta wg. własnych upodobań. Pieczarki i cebulę lekko przestudzić i zmiksować razem z ryżem na gładką masę przy pomocy blendera. Do masy dodać ok 50 g bułki tartej. Formować małe kotlety obtaczać w bułce i smażyć na oleju na złoty kolor.
Ilość fenyloalaniny: 385 mg
Ilość białka: 9,7 g
Ilość energii: 1363 kcal
Dla ilu osób jest danie: z porcji wychodzi 6-7 kotletów