1. Kalafiora gotuję na parze do miękkości i rozdrabniam widelcem, można również włożyć go do malaksera z wirującym ostrzem.
2. Ryż gotuję na sypko.
3. W misce mieszam ryż z kalafiorem, dodaję poszatkowany koperek, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz i taką ilość kaszki, żebym mogła kształtować kotlety. Jeśli są bardzo rzadkie, to nasypuję sobie na dłoń kaszkę lub bułkę tartą, wkładam łyżką porcję masy i szybko kształtuję. Wkładam na gorący olej i smażę z obu stron na złoty kolor. Podaję jak kotlety do obiadu lub w bułce.
Ilość fenyloalaniny: 635,5 mg
Ilość białka: 15,6 g
Ilość energii (kcal) w całości: 2282 kcal
Dla ilu osób jest danie: ok 15 kotletów // w zależności od tego jak duże robimy kotlety