Lato zbliża się do nas wielkimi krokami. Właściwie czuć je już teraz, dni stają się coraz dłuższe i cieplejsze. Co za tym idzie po całym słonecznym dniu mało kto z nas ma ochotę na zjedzenie ciepłego obiadu. Ja osobiście w czasie upału piję dużo wody i jadam raczej posiłki na zimno. W dzisiejszym wpisie chciałam przedstawić Wam przepis na młodą kapustkę, która smakuje świetnie na ciepło jak i na zimno. Można ją traktować jako danie samo w sobie, lub jeść je na kolację z dodatkiem chleba czy na obiad w postaci łazanek – z ugotowanym makaronem. Jedna potrawa, ale można ją łączyć naprawdę na wiele sposobów. Świetnie pasuje też z młodymi ziemniaczkami. Warto włączyć to danie w swoje menu, zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim kiedy to kapusta jest tanim i dostępnym produktem. U mnie w domu robimy przepis z całej główki kapusty, wszystko znika w mgnieniu oka! Ja podaję przepis na 1/4 główki.

Składniki:

Kapusta młoda (850 gram)
2 cebule (150 gram)
Mąką niskobiałkowa (20 gram)
Masło (40 gram)
Koper świeży (30 gram)
Sól, pieprz

Wartość odżywcza: 16.8 g białka, 645.1 kcal , 717.2 mg phe.

1122222

Z kapusty obrywamy zewnętrzne liście następnie myjemy główkę. Szatkujemy kapustę, lub przepuszczamy ją przez maszynkę. Kroimy w kostkę cebulę oraz drobno siekamy świeży koper. Wlewamy wody na dno garnka (koło 200-250 ml), przykrywamy i czekamy aż woda zacznie się gotować. W tym czasie możemy rozgrzać sporą ilość masła na patelni i dodać naszą pokrojoną cebulkę. Podduszamy ją do momentu zarumienienia. Możemy dodać do niej troszeczkę soli, wtedy szybciej zmięknie. Gdy nasza woda w garnku zaczyna się gotować dodajemy kapustę i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Do naszej cebulki dodajemy stopniowo mąkę wszystko ciągle mieszając tak, aby cebulka zlepiła się i powstała zasmażka. Gdy kapusta poddusi się i zmięknie dodajemy do niej zasmażkę wszystko mieszając. Pozostawiamy na kilka minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając całość. Dodajemy świeżego koperku oraz doprawiamy do smaku według uznania – solą, pieprzem wegettą. Nie polecam słodzić kapusty, ponieważ sama w sobie jest dość słodka. Po doprawieniu nasza kapusta jest gotowa!

A Wy co najchętniej jadacie w tak upalne dni? Czy macie jakieś sprawdzone przepisy, lub ostatnio przyrządziliście coś nowego co okazało się być wyśmienite?Mam nadzieję, że wykorzystujecie w pełni ten sezon do odkrywania nowych smaków i przyrządzania ciekawych potraw! Jeśli tak koniecznie podzielcie się z nimi z nami!

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Kapusta biała 850 280.5 14.45 612 850 280.5 14.45 612
Cebula 150 49.5 2.1 93 150 49.5 21 93
Mąka niskobiałkowa PKU 20 76.6 0.08 3.88 20 76.6 0.08 3.88
Masło ekstra 40 299.2 0.28 12.8 40 299.2 0.28 12.8
Koper ogrodowy 30 9.9 0.84 37.8 30 9.9 0.84 37.8
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.