Wszystko razem wymieszać w misce za pomocą trzepaczki. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypać jeszcze trochę mąki.
Do formy do pieczenia muffinek włożyć papierowe papilotki. Nakładać do foremek po łyżce ciasta, później łyżeczkę dżemu i uzupełnić ciastem do 2/3 wysokości (można nawet trochę więcej, wtedy będą większe). Piec w temp. 180°C ok. 25 min. do tzw. suchego patyczka.
Z tej porcji ciasta wychodzi ok 6-7 muffinek.
Ilość fenyloalaniny: 380 mg
Ilość białka: 8,22 g
Ilość energii: 1791 kcal – gdy użyjemy np. 70 g jabłka jako „wkładu” do muffinek. Przy użyciu 70 g dżemu truskawkowego wysokosłodzonego wartość kaloryczna wzrasta do 1937 kcal
Dla ilu osób jest danie: 2-3