Ciasto naleśnikowe:

Do miski należy wsypać koncentrat mąki, do tego zamiennik jajka stopniowo dolewając wody należy zmiksować na jednolitą masę o płynnej konsystencji lecz nie za rzadkiej tak by ciasto mogło się swobodnie rozprowadzać na patelni. Następnie dodajemy cukier waniliowy, 3 łyżki oleju, odrobinę soli do smaku i zmiksować wszystko na wolnych obrotach. Aby naleśniki były bardziej aromatyczne można również dodać odrobinę olejku do ciasta o zapachu wanilii. Naleśniki smażyć na specjalnej patelce bez dodatku tłuszczu.

Jabłka:

Jabłka należy obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach (wg uznania). Wrzucić je do garnuszka podlać odrobiną wody dodać do tego 2 łyżki cukru i dusić pod przykryciem, aż jabłka będą w miarę miękkie. Pod koniec duszenia dodać mielony cynamon, wymieszać poddusić na wolnym ogniu jeszcze przez ok. 2 minuty i wyłączyć. Nadzienie gotowe.

Z powyższego przepisu wyszło 8 naleśników co ja podzieliłam na 3 porcje. Równie dobrze przepis może być przygotowany dla 3 osób bądź jednej wg uznania. Smacznego:)

 

Ilość fenyloalaniny: 60,1 mg
Ilość białka: 2,7 g
Ilość energii: 1621 kcal
Dla ilu osób jest danie: 1-3


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Mąka niskobiałkowa PKU 250 957.5 1 48.5 250 957.5 1 48.5
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 29 104.4 0.087 1.45 29 104.4 0.087 1.45
Cukier 30 119.7 0 0 30 119.7 0 0
Olej rzepakowy 30 270 0 0 30 270 0 0
Jabłko 390 195 1.56 46.8 390 195 1.56 46.8
Cynamon 2 4.94 0.0798 2.92 2 4.94 0.0798 2.92
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.