Pad Thai w dosłownym tłumaczeniu znaczy smażyć po tajsku. Jest to jedno z najpopularniejszych tajskich dań, które możemy dostać w restauracji jak i na ulicznych straganach. Główną rolę odgrywa sos oraz makaron. Dodatków Azjaci dodają minimalne ilości. Prawdziwy Pad Thai smażony jest z jajkiem i posypany prażonymi orzeszkami. Często podawany także z dodatkiem krewetek.

Przyrządzenie go jest naprawdę bardzo proste. Choć także równie łatwo go zepsuć.. Chodzi o to, aby samemu przyrządzić sos na bazie pasty z tamaryndowca, dodając poszczególne składniki. Należy tak wyważyć smak, aby na początku sos był goryczki następnie słodki a na końcu ostry. Smak jest naprawdę niespotykany! Nieznany mi przed wyprawą w tajskie zakątki, więc jeśli chcecie choć przez chwilę poczuć się jak na wakacjach, lub po prostu spróbować czegoś nowego zapraszam do wypróbowania!

Składniki na sos:

Pasta z tamaryndowca (30 gram)
Sos sojowy (5 gram)
Sos rybny (20 gram)
Pieprz cayenne (pół łyżeczki)
Cukier palmowy lub brązowy(40 gram)
Bulion warzywny (jedna kostka)

Reszta składników:
Makaron ryżowy z tapioką bądź chiński (70 gram)
Brokuły (60 gram)
Biała kapusta (65 gram)
Mini kolby kukurydzy (40 gram)
Kiełki fasoli Mung (40 gram)
Pół cebuli (30 gram)
Do posypania szczypiorek (7 gram)

Wartości odżywcze: 6.3 g białka, 325.4 kcal, 284.5 mg phe.
11111

Zaczynamy od przygotowania sosu. Z podanych składników na sos wychodzi go spokojnie na 2-3 porcje. Do miski dodajmy 3 łyżki pasty z tamaryndowca, 3 łyżki sosu rybnego oraz łyżkę sosu sojowego. Dodajemy 4 łyżki cukru brązowego, pół łyżeczki pieprzu cayenne. Ucieramy wszystko. Próbujemy sosu- jeśli czujecie gorycz, słodkość i ostrość sos jest idealny. Jeśli nie, dodajecie tego czego nie wyczuwacie. Ja na pewno dodałam dużo więcej cukru oraz pieprzu. Gorycz zapewnia sos z tamaryndowca, który jest bardzo intensywny. Następnie rozpuszczamy nasz bulion warzywny we wrzącej wodzie i dodajemy ¼ szklanki do sosu.

Możemy zabrać się za przyrządzanie makaronu. Tutaj kwestia wyboru makaronu też jest ważna. Chodzi o to, że makaron w Pad Thai ma być kleisty. Dlatego udało mi się znaleźć makaron ryżowy z dodatkiem tapioki (0,7g białka/100gram). Mógłby być także makaron chiński, ale ten jest nieco grubszy i lepiej sprawdzi się do tego dania.
Tego makaronu nie trzeba gotować. Aby był kleisty należy wrzucić go to wrzącej wody i pozostawić na 6 minut pod przykryciem(co jakiś czas mieszając). Po tym czasie odcedzić go i przelać zimną wodą.

W Azji Pad Thai’e wegetariańskie były podawane głównie podawane z kiełkami, kapustą bądź szpinakiem, kolbami kukurydzy a na wierzchu posypane szczypiorkiem. Ja dodałam kawałki brokułu, a użyłam nieco mniej makaronu. Na rozgrzaną patelnie dodaje dosłownie szczyptę pokrojonego chili oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Po zeszkleniu wrzucam brokuł, który wcześniej podzieliłam na małe kawałki oraz pokrojoną białą kapustę. Polewam wszystko kilkoma łyżkami sosu, podduszając i mieszając co jakiś czas. Po 4-5 minutach dodajemy makaron i znów polewamy całość sosem. Gdy dodamy cały sos, na koniec wrzucamy kiełki oraz mini kolby kukurydzy, mieszając wszystko razem. Całe smażenie powinno trwać do 10minut. Po przełożeniu dania na talerz posypujemy je szczypiorkiem oraz dajemy ćwiartkę limonki ,aby skropić całość sokiem. Gotowe!

Czując w ustach ponownie ten niespotykany smak poczułam się jak na wakacjach, wspomnienia wróciły, chociaż na chwilę oderwałam się od zabiegania i walki z sesją..

A Wy jakie macie potrawy przywiezione z wycieczek czy wakacji? Co i gdzie Wam najbardziej smakowało? Jakie danie odtworzone od razu wywołuje uśmiech na Waszej twarzy?:)

Dajcie znać czy wypróbowaliście i czy smakowało!
Pozdrawiam


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Makaron ryżowy 70 242.9 4.83 0
Brokuły 60 18.6 1.8 74.4
Kapusta biała 65 21.45 1.105 46.8
Kukurydza, kolby 40 46 1.48 43.2
Fasola mung, kiełki 40 13.6 1.2 66.8
Cebula 30 9.9 0.42 18.6
Szczypiorek 7 2.45 0.287 17.71
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.