Składniki na 10 porcji 

  • 720 g  bakłażan
  • 310 g  cebula
  • 150 g suszone pomidory w oliwie z ziołami „Sottile Gusto”
  • 10 g  ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 20 g  oleju
  • 30 g granat
  • 10 g babka płesznik „Piątnica”  + 10 ml wody

Przygotowanie:

Bakłażany nakłuj widelcem, przełóż na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia  i zapiekaj w rozgrzanym  piekarniku. Średni czas pieczenia  to 15 minut z każdej strony. Bakłażany studzimy po upieczeniu, obieramy z przypaleń i włóż do misy  blendera. Cebule pokrój   w drobną kostkę i podsmaż  na złoty kolor na patelni. Dodaj ją  do misy blendera do razem z obranymi ząbkami czosnku, pomidorami suszonymi razem z zalewą, solą, pieprzem do smaku oraz wcześniej namoczoną babka płesznika. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż do miski i wstaw do lodówki w celu schłodzenia. Dla urozmaicenia pastę można posypać przed podaniem świeżo skrojona natką pietruszki. Pasta idealna to pieczywa PKU, tosta PKU czy ulubionych warzyw.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Bakłażan 720 187.2 7.92 352.8
Cebula 310 102.3 4.34 192.2
Pomidory 150 30 1.8 63
Czosnek 10 15.2 0.64 27
Olej rzepakowy 20 180 0 0
Granat 30 24.9 5.01
Babka płesznik 10 0.5 0.1 5
Woda 10
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.