Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zmielić lub ugnieść widelcem. Dodać usmażoną cebulę, całość przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Do mąki n.-m.-p. PKU dodać olej, sól i stopniowo gorącą wodę (ale nie wrzącą). Wszystko wymieszać i wyrobić ręką na jednolitą masę. Ciasto niezbyt cienko rozwałkować – stolnicy podczas wałkowania nie posypywać mąką! Wycinać szklanką kółka i nakładać niepełną łyżeczkę farszu. Zlepić pierogi. Wkładać na wrzącą, osoloną wodę z odrobiną oleju. Gotować ok. 8-10 min. Okrasić podsmażoną cebulką.
Wartość odżywcza
Ilość fenyloalaniny: 159,5 mg
Ilość białka: 3,83 g
Ilość energii: 1241 kcal
Dla ilu osób jest danie: 4