Wielokrotne próby przyrządzenia pizzy niskobiałkowej bez spektakularnych efektów- znacie to? Myślę, że większość z Was wie o czym mówię. Albo ciasto wyjdzie jak podeszwa, albo zbyt wyrośnie. Dość trudno jest znaleźć złoty środek w przepisie aby pizza wyszła naprawdę dobra. Jeśli już opanujemy wyrabianie spodu, reszta to czysta inwencja twórcza. Bardzo fajne w przyrządzaniu pizzy jest to, że za każdym razem mamy całkowitą dowolność w dodawaniu składników na wierzch. Za każdym razem bazując na tym samym spodzie możemy stworzyć całkowicie inną pizze. Odkrywać nowe smaki. Wszystko zależy od naszej pomysłowości.
Ja zwykle robię pizze klasyczną, ze standardowymi składnikami (pieczarki, cebula, papryka, oliwki..) jednak teraz jest sezon szparagowy, które absolutnie uwielbiam więc chciałam połączyć dwa pomysły w jedno.
Jest wiele sposobów przygotowywania szparagów. Można je podsmażyć na masełku (np z dodatkiem tymianku) na patelni, ugrillować, ugotować na parze czy też po prostu w garnku. Wielkim plusem przyrządzania ich jest to, że wystarczy ok.7min i szparagi są gotowe. Zielonych nie obieramy, odłamujemy tylko zdrewniałe końcówki. Białe natomiast należy obrać i musza się one gotować nieco dłużej. Osobiście wole szparagi zielone, są one bardziej wyraziste w smaku. Ale niestety i ich sezon jest dość krótki i niebawem znikną ze sklepów.. Przechodząc do przepisu:

Składniki na ciasto:

Mąką niskobiałkowa (270 gram)
Woda (200 ml)
Drożdże (świeże) (10 gram)
2-3 łyżki oleju (30 gram)
Cukier (5 gram)
Sól (5 gram)

Składniki dodane na wierzch:

Cebula czerwona (85 gram)
Małe pomidorki (80 gram)
Kapary (20 gram)
Oliwki (15 gram)
Szparagi (90 gram)
Ser z Netto (40 gram)

Wartość odżywcza całej pizzy: 7,3g białka, 1392 kcal, 295 mg phe.

112123Do wyrobu ciasta dodaje przeróżne mąki. Zwykle jest do mąka z firmy Balviten. Kiedyś próbowałam także ze specjalną mąką do pizzy (również firmy Balviten), ale nie widziałam kompletnie żadnej różnicy. Tym razem użyłam mąki Glutenexu.
Ale od początku. Do garnka wlewamy ok. 200ml wody lekko ją podgrzewając. Wyłączamy gaz po chwili- woda ma być letnia/ciepła, nie gorącą żeby drożdże się ‚ruszyły” . Dodajemy drożdży, cukru oraz soli mieszając wszystko do momentu rozpuszczenia się składników. Następnie dodajemy około 280g mąki oraz trochę oleju, mieszając wszystko razem uzyskując jednolitą, dość zbitą masę (jeśli jest zbyt wodniste dodajcie więcej mąki-ja to robię na wyczucie). Przy robienie pizzy klasycznej dodaje do masy jeszcze czosnku i bazylii. Zostawiamy naszą masę na chwilę (ok.10minut),aby ciasto podrosło. Teraz możemy zająć się obraniem, pokrojeniem składników na pizzę. Gdy już wszystko mamy przygotowane wracamy do naszego ciasta, które powinno przez ten czas nieco wyrosnąć. Jeśli tak jest przygotowujemy okrągła blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przekładamy łyżką naszą masę na blachę rozprowadzając ją równomiernie. Na wierzch układamy nasze składniki na pizzę. Jeśli robię pizzę klasyczną na masę ciasta daję na początku ketchup. Teraz tego nie zrobiłam myśląc, że szparagi nie będą pasowały to ketchupu-po czym zjadłam pizze z ketchupem…:) Więc na spód położyłam cebulę, dodałam starty ser na tarte. Jest to znany większości ser „Żółty tostowy” ze sklepu Netto, który ma 2g białka i kosztuje 10zł :). Dobrze się rozpuszcza, więc postanowiłam go użyć. Następnie ułożyłam pomidorki, kapary, oliwki i na wierzch szparagi. Znów zostawiłam pizzę na jakiś czas żeby ciasto znów lekko się „ruszyło”. Myślę, że jakieś 15minut wystarczy, akurat zdążycie posprzątać w kuchni :). Nagrzejcie piekarnik na 220*C . Ja piekłam moją pizzę 25minut. Szparagom w piekarniku wystarczy jakieś 12-14minut, ale po tym czasie ciasto było jeszcze surowe, więc co jakiś czas patrzyłam czy już jest upieczone. Gotową pizzę wyjmujemy z piekarnika i gotowe!
Z podanego przepisu wyszła pizza na 8kawałków.  Pizzę można jadać na ciepło lub na zimno, jak kto woli. Zwykle do pizzy używamy ketchupu, ale jeśli nie przepadacie można zrobić samemu sos czosnkowy.

Mam nadzieję, że pizza Wam wyjdzie, będzie puszysta i pyszna w smaku. Tym razem chciałam, aby pizza była dość cienka, ale zwykle robię pizze z 500g mąki i 400ml wody( i piekę około 35min)  -wychodzi wyższa i bardziej puszysta. A Wy jakie składniki do pizzy zwykle dodajecie? Preferujecie gotowe spody czy wolicie zrobione samemu, świeże? Czekamy na Wasze propozycję, a tymczasem Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Mąka niskobiałkowa PKU 270 1034.1 1.08 52.38 270 1034.1 1.08 52.38
Drożdże piekarskie, prasowane 10 10.6 1.13 53.4 10 10.6 1.13 53.4
Olej rzepakowy 30 270 0 0 30 270 0 0
Cukier 5 19.95 0 0 5 19.95 0 0
Cebula 85 28.05 1.19 52.7 85 28.05 1.19 52.7
Pomidor 80 15.2 0.72 18.4 80 15.2 0.72 18.4
Oliwki zielone, mrynowane, konserwowe 15 19.8 0.21 10.5 15 19.8 0.21 10.5
Szparagi 90 18.9 1.71 54 90 18.9 1.71 54
Kapary 20 8.8 0.48 20 8.8 0.48
Zastępnik sera niskobiałkowy PKU 40 97.6 0.24 4.56 40 97.6 0.24 4.56
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.