Podsmaż lekko pory i pieczarki na oleju, a następnie dodaj marchewkę i lekko podduś. W oddzielnym garnku przygotuj sos, mieszając wszystkie jego składniki i powoli doprowadzając całość do wrzenia, dopóki sos nie zgęstnieje. Przypraw go do smaku i dodaj pory z pieczarkami i marchewką. Przygotuj kruche ciasto: do mąki dodaj margarynę i rozetrzyj do konsystencji okruchów. Dodawaj stopniowo wody, żeby powstało miękkie, ale nie klejące się ciasto i wyrób je na posypanej mąką niskobiałkową powierzchni. Podziel ciasto na 8 równych części i każdą z nich rozwałkuj. Przygotuj 4 nadziewane placki, nakładając nadzienie na każdy rozwałkowany kawałek ciasta i przykrywając go od góry drugim kawałkiem. Zaklej brzegi każdego placka i piecz na posmarowanej tłuszczem blasze, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190ºC, przez 30–35 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia lekko posmaruj olejem wierzch każdego placka.
Wartość odżywcza (potrawa bez napoju niskobiałkowego PKU)
1 porcja:
Ilość fenyloalaniny: 128 mg
Ilość białka: 2,7 g
Ilość energii: 647 kcal
całość potrawy:
Ilość fenyloalaniny: 509 mg
Ilość białka: 10,7 g
Ilość energii: 2588 kcal