Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Wreszcie rozpoczął się sezon szparagowy! Uwielbiam to warzywo w całej swojej prostocie. O wiele bardziej przepadam za zieloną odmianą niż białą. Ich sezon jest dość krótki także pośpieszcie się z ich wypróbowaniem! Oczywiście o ile jeszcze tego nie zrobiliśćie :). Szparagi najlepiej smakują po prostu podsmażone na patelni z solą i tymiankiem. Do tego ulubiona sałatka warzywna i lekki wiosenny obiad gotowy. Jednak chciałam nieco pokombinować. Rok temu zamieściłam wpis na pizzę: . Dzisiaj zapraszam na risotto ze szparagami! Samo risotto robiłam pierwszy raz! Kiedyś na warsztatach kucharz Jerzy Nogal przyrządzał risotto. Pamietam, że smakowało przepysznie! Sama jednak nigdy nie miałam okazji zrobić. Okazało się, że całe danie jest dość szybkie do przyrządzenia i do tego wyszło bardzo smaczne!

Składniki (na 2-3 porcje)

Ryż niskobiałkowy Loprofin (70 gram)
Pieczarka 4-5 sztuk (60 gram)
Cebula (50 gram)
Szparagi (150 gram)
Masło (30 gram)
Ser Violife (30 gram)
Kostka bulionu warzywnego

Całość potrawy zawiera: 5.7g białka, 671.4kcal, 204.6mg phe.

 

W garnku rozpuszczamy masło. Kroimy cebulę w kostkę, pieczarki w piórka. Do rozgrzanego garnka wrzucamy cebulkę, po zeszkleniu dodajemy pieczarki. Całość chwilę podduszamy, mieszając co jakiś czas. Dodajemy ryż. Rozrabiamy jedną kostkę warzywną w pół litrze gorącej wody (można dodać jej nieco więcej wtedy bulion nie będzie tak słony). Po trochu podlewamy bulionem ryż. Mieszamy co jakiś czas do momentu aż woda wyparuje, następnie znów podlewamy bulionem. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy cały bulion. Ryż w konsystencji powinien być lepki, zaś w smaku lekko twardy. Na osobnej patelni na maśle podsmażyłam szparagi. Dorzuciłam je do ryżu, dodałam startego sera. Całość mieszałam przez kilka minut na małym ogniu, do momentu stopnienia sera. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gotowe! Danie najlepiej zjeść jeszcze ciepłe wtedy jest najlepsze.

 

A jakie są Wasze ulubione wiosenne warzywa? Czy też lubie szparagi? Z czym najlepiej Wam smakują? Podzielcie się z nami Waszymi smakami!
Miłego tygodnia!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Loprofin Ryż 500 g 70 245 0.42 10.5
Pieczarka uprawna, świeża 60 15.6 2.4 64.2
CebulA 60 19.8 0.84 37.2
Szparagi 150 31.5 2.85 90
Masło ekstra 30 224.4 0.21 9.6
kostka bulionu warzywnego 10 0.6 0.02 1
Suma wartości odżywczych
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.