Wreszcie rozpoczął się sezon szparagowy! Uwielbiam to warzywo w całej swojej prostocie. O wiele bardziej przepadam za zieloną odmianą niż białą. Ich sezon jest dość krótki także pośpieszcie się z ich wypróbowaniem! Oczywiście o ile jeszcze tego nie zrobiliśćie :). Szparagi najlepiej smakują po prostu podsmażone na patelni z solą i tymiankiem. Do tego ulubiona sałatka warzywna i lekki wiosenny obiad gotowy. Jednak chciałam nieco pokombinować. Rok temu zamieściłam wpis na pizzę: . Dzisiaj zapraszam na risotto ze szparagami! Samo risotto robiłam pierwszy raz! Kiedyś na warsztatach kucharz Jerzy Nogal przyrządzał risotto. Pamietam, że smakowało przepysznie! Sama jednak nigdy nie miałam okazji zrobić. Okazało się, że całe danie jest dość szybkie do przyrządzenia i do tego wyszło bardzo smaczne!
Składniki (na 2-3 porcje)
Ryż niskobiałkowy Loprofin (70 gram)
Pieczarka 4-5 sztuk (60 gram)
Cebula (50 gram)
Szparagi (150 gram)
Masło (30 gram)
Ser Violife (30 gram)
Kostka bulionu warzywnego
Całość potrawy zawiera: 5.7g białka, 671.4kcal, 204.6mg phe.
W garnku rozpuszczamy masło. Kroimy cebulę w kostkę, pieczarki w piórka. Do rozgrzanego garnka wrzucamy cebulkę, po zeszkleniu dodajemy pieczarki. Całość chwilę podduszamy, mieszając co jakiś czas. Dodajemy ryż. Rozrabiamy jedną kostkę warzywną w pół litrze gorącej wody (można dodać jej nieco więcej wtedy bulion nie będzie tak słony). Po trochu podlewamy bulionem ryż. Mieszamy co jakiś czas do momentu aż woda wyparuje, następnie znów podlewamy bulionem. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy cały bulion. Ryż w konsystencji powinien być lepki, zaś w smaku lekko twardy. Na osobnej patelni na maśle podsmażyłam szparagi. Dorzuciłam je do ryżu, dodałam startego sera. Całość mieszałam przez kilka minut na małym ogniu, do momentu stopnienia sera. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gotowe! Danie najlepiej zjeść jeszcze ciepłe wtedy jest najlepsze.
A jakie są Wasze ulubione wiosenne warzywa? Czy też lubie szparagi? Z czym najlepiej Wam smakują? Podzielcie się z nami Waszymi smakami!
Miłego tygodnia!